Profesorii unei școli, din mediul rural, din Cluj încearcă să reducă abandonul școlar. 1 din 4 elevi renunță la școală, arată statisticile

Profesorii unei şcoli din judeţul Cluj se luptă să reducă abandonul şcolar. Asta pentru că unul din patru elevi din mediul rural renunță la școala, arată statisticile. Astfel, în Şcoala Gimnazială Luna  a fost demarat proiectul „Egalitate de șanse prin educație”, finantat prin PNRR. Elevii vor fi motivaţi să vină la şcoală, iar cei care vor reuşi să termine clasa a VIII-a vor fi îndrumați să se înscrie mai departe, la un liceu.

Proiectul este finanțat prin programul PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată.

„Obiectivul general al proiectului este de prevenire și reducere a abandonului școlar, în unitatea noastră de învățământ. În cadrul acestui proiect, nu doar că vom identifica câți elevi sunt în situația de risc, dar ne vom asigura că întreg colectivul școlii se va implica activ în gestionarea situațiilor sensibile identificate. Ne dorim să reducem numărul elevilor care au absențe nemotivate și credem că vom crește procentul elevilor care vor absolvi clasa a VIII-a și se vor înscrie în următoarea etapă a învățământului. Și, nu în ultimul rând, ne dorim ca întreaga comunitate să conștientizeze această problemă, a abandonului școlar”, a declarat prof. Adina Maier, directorul Școlii Gimnaziale Luna și managerul de proiect.

Grupul țintă pentru proiectul „Egalitate de șanse prin educație” este constituit din 30 de elevi ai școlii, 6 cadre didactice și 3 cadre didactice auxiliare.

Perioada de implementare a proiectului este de 36 de luni, respectiv 3 ani școlari, până în 27.09.2025, iar valoarea de finanțare a acestuia este de 724.820 RON.

Detalii despre proiectul „Egalitate de șanse prin educațe”
Activitățile proiectului:
• Activitatea 1: Implementarea mecanismului MATE la nivelul unității de învățământ
• Activitatea 2: Activitate de prevenire a abandonului școlar
• Activitatea 3: Activitate de intervenție
• Activitatea 4. Activitate de Compensare prin reintegrare în sistemul de învățământ a elevilor care au părăsit anterior școala
• Activitatea 5. Activitatea de digitalizare a procesului educațional
• Activitatea 6. Activitate de achizitie în cadrul proiectului.

Valoarea nerambursabilă a contractului de finanțare este de 724.820 lei, așa cum a fost aprobată de Ordinul Ministrului Educației nr.3580/15.04.2022.

În şcoala Gimnzială Luna învaţă aproximativ 340 de elevi şi preşcoalari atât de naţionalitate română cât şi de diferite etnii și are două structuri arondate, Luncani și Gligorești.

Ne poți asculta și aici: