Serată muzicală românească la Muzeul Etnografic

Academia de Muzică „Gheorghe Dima” aduce, miercuri seară, la Muzeul Etnografic, Proiectul FIOR – Fascinantul Itinerar al Operei Românești.

Proiectul coordonat de dirijorul Cristian Sandu, căruia îi aparține și concepția artistică, promovează muzica românească de operă și operetă și a ajuns deja în numeroase orașe ale Transilvaniei.

Cristian Sandu a vorbit la EBS Radio despre importanța promovării compozitorilor români inspirați de cântecul românesc folcloric.

„Mă bucur că este la Muzeul Etonografic pentru că aceste armonii și melodii extraordinare ne leagă de sat, de cultura satului: ‘Crai Nou’ de Ciprian Porumbescu, ‘La seceriș’ de Brediceanu, ‘Ana Lugojana’ de Filaret Barbu, ‘Năpasta’ lui Sabin Grăgoi sau opera ‘Horia’ a lui Sabin Drăgoi, urmat de Gherase Dendrino, ‘Lasați-mă să cânt’, de ‘Culegătorii de stele’ a lui Florin Comișel, sunt niște pagini extrem de frumoase care amintesc și surprind o emoție la care nu mulți dintre noi se mai gândesc cu aceeași melancolie a bunicilor noștri”, spune  Cristian Sandu.

În cadrul proiectului, artiștii protagoniști sunt atât muzicieni consacrați, cât și tineri talentați aflați la începutul parcursului profesional musical: Lorena Puican, Sara Mihali, Alexandra Coșbuc, Andrei Manea, Aurelian Filip, Titus Pop și Anton-Bronislaw Babiaș, acompaniați la pian de asist.univ.dr. Lelia Serafinceanu.

„Cântecul însoțește obiceiurile unei comunități, însoțește momentele istorice prin care trecem, însoțește toate transformările de la nașterea noastră, până la moartea trupului, totul este însoțit de cântec. Faptul că suntem în orașe în care tradițiile strămoșești sunt foarte bine conturate a făcut ca acest proiect să fie extraordinar de bine primit”, a precizat dirijorul Cristian Sandu la EBS Radio.

Ascultați aici interviul acordat de acesta Ancăi Brășfălean:

 

(Foto: Academia de Muzică „Gheorghe Dima” / Facebook)

 

Ne poți asculta și aici: