Zece zile de distracție, peste 60 de trupe și artiști și peste 630 de evenimente. În weekend încep Zilele Culturale Maghiare

Orchestră care cântă într-un TIR, mese rotunde pe tema Revoluției și o expoziție de câini ciobănești maghiari, la cea de-a zecea ediție a Zilelor Culturale Maghiare de la Cluj.

Evenimentul debutează sâmbătă, 17 august, și va aduce timp de zece zile peste 630 de programe, expoziții, concerte, tururi ghidate, dezbateri și actitivăți sportive.

Peste 60 de trupe și artiști din Ungaria, inclusiv o faimoasă trupă pop, Neoton Familia, vor urca pe scenele festivalului.

La 30 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, organizatorii au pregătit mai multe mese rotunde pe această temă.

„Vom organiza o serie de mese rotunde, de luni până sâmbătă și acestea vor privi schimbarea regimului, din diferite perspective – cei care au participat, cei care au fost copii, cei care au simțit groaza comunismului, dar și cum au trecut prin acesta, în familie. Vor participa episcopul Tőkés László și Markó Béla”, a declarat Szabó Lilla, directorul de programe al Zilelor Culturale Maghiare.

O atracție va fi cu siguranță „opera pe roți”.

„Opera Maghiară din Budapesta va susține un turneu în Transilvania anul acesta, care va începe în Cluj, la Zilele Culturale Maghiare. Este un turneu denumit – Opera pe roți. Numele provine de la modul în care este amenajată scena, să spunem, pentru că scena este un TIR uriaș cu care vin artiștii și va fi amenajată pe platoul dintre Cluj Arena și Sala Polivalentă. Deci va fi o operă în aer liber, cu intrare liberă”, a mai precizat Szabó Lilla.

Bugetul Zilelor Culturale Maghiare este, în acest an, de 500.000 de euro. Accesul la majoritatea evenimentelor va fi gratuit.

Ovidiu Cornea

Sursa foto: Facebook/Zilele Culturale Maghiare din Cluj