Profesorul Ciprian Mihali a vorbit la EBS Radio despre relația cu autoritățile în perioadele de criză și ce înseamnă să fim responsabili în timpul unei pandemii.
Profesor la Universitatea Babeș-Bolyai și fost ambasador al României în Senegal, Ciprian Mihali a vorbit despre ce înseamnă să fii cetățean responsabil într-o perioadă de criză ca cea pe care o traversăm acum, pandemia de Covid-19.
El a făcut și o radiografie a relației populației cu autoritățile în această perioadă.
„Vedem că toată lumea a improvizat și nu există încă o rețetă pentru ieșirea din această situației de criză… Nu există o soluție miraculoasă în această criză… Dar știm bine că în situații de criză și de confuzie generală, puterea, în general, are tendința de a se consolida profitând de criză, iar mai multă putere vine din slăbiciunea celorlalți”, spune profesorul Ciprian Mihali.
Profesorul a vorbit și despre responsabilitate în situații cum este cea prin care am trecut, respectiv o criză sanitară.
„O criză precum aceea prin care am trecut e o criză care necesită din partea noastă, în primul rând, responsabilitate. Dar cumva, în societate s-a încetățenit mai degrabă valoarea curajului… Și cei care au fost împotriva măștii sau a unor reguli, au pus în evidență ideea curajului… În situații de criză sanitară, epidemiologică, nu curajul este valoarea pe care trebuie să o demonstrăm, ci trebuie să arătăm cât suntem de atenți și de reponsabili față de ceilalți. Cel care e solidar nu trebuie să fie în primul rând curajos, trebuie să fie în primul rând sensibil la suferința celorlalți”, a mai spus profesorul Ciprian Mihali, care a subliniat că trebuie să învățăm mecanismele solidarității față de oricine.
Interviul integral pe care profesorul Ciprian Mihali i l-a acordat lui Tiberiu Crișan în emisiunea WakeUp Cluj îl puteți asculta aici: