Epidemiologul Molnar Geza: „Temerile populației privind efectele nedorite ale vaccinurilor anti Covid-19 nu sunt justificate”

Epidemiologul Molnar Geza a vorbit zilele acestea la EBS Radio despre cel mai fierbinte subiect la începutului de ani – campania de vaccinare anti-Covid-19.

Oprirea pandemiei înseamnă scăderea semnificativă a morbidității, dar indiferent de numărul persoanelor vaccinate la nivel mondial, virusul Sars-Cov-2 nu va dispărea, din cauza faptului că are rezervor în regnul animal.

Ținta vaccinării a 70% din populație, pentru stoparea pandemiei și pentru reducerea numărului cazurilor grave ale bolii ori și a deceselor este însă dificil de atins la nivel global.

În ciuda unui eventual succes al campaniei de vaccinare în unele țări sau regiuni, dacă această acțiune nu se desfășoară concertat la nivel mondial pericolul unor noi valuri de infectări nu dispare – virusul poate fi re-importat chiar și acolo unde 70% din populație a fost vaccinată, putând produce cazuri noi în restul de 30 de procente a populației.

Pe de altă parte, un factor cheie în evoluția situației epidemiologice este și perioada de timp a imunității date de vaccinuri.

 

Specialistul Molnar Geza crede că dacă scopul principal declarat este cel de a stopa pandemia, folosirea unui vaccin care pune probleme serioase de logistică – temperatura de -80 de grade la care se păstrează/transportă face dificilă distribuția sa în zonele sărace ale planetei.

Domnia sa ridică posibilitatea utilizării unui vaccin administrabil sub formă de spray nazal – a cărui eficacitate mai scăzută e compensată de ușoara sa penetrabilitate în orice colț al lumii. E vorba despre un produs care oprește aderarea virusului la suprafața porții nazale, aflat încă în faza de testare.

 

Din fericire, spune epidemiologul, campania de vaccinare la nivel național nu va fi perturbată de acea parte a populației care se opune vehement inoculării. Dar, mai crede Molnar Geza, țara noastră nu va reuși să imunizeze 70% din populație.

 

Strict epidemiologic vorbind, prima categorie vaccinată în România și în multe alte țări ale lumii nu este – conform statisticilor – cea cu cel mai mare număr de infectări. Însă imunizarea personalului medical poate fi utilă pentru o continuare a fazei III de testare a vaccinurilor anti Covid-19.

 

Reușita și eficiența procesului de vacinare din etapa a doua – cea care cuprinde inclusiv vârstninicii cu boli cronice ține și de o evidență clară a numărului bolnavilor cronici, pe unități administrativ-teritoriale, iar planificarea riguroasă a dozelor ce urmează a fi administrate e esențială, având în vedere condițiile speciale de păstrare a acestor vaccinuri.

Molnar Geza estimează la 3 milioane numărul persoanelor vârstnice cu afecțiuni de pe lista prioritară a acestei etape a imunizării anti Covid-19.

 

La una din cele mai răspândite temeri – cea legată de efectele nedorite ale vaccinării, Molnar Geza răspunde că populația largă nu ar trebui să se teamă de efectele posibile pe termen mediu și lung ale noilor vaccinuri.

Cercetarea științifică pe această temă e însă necesară – producătorii vor trebui de fapt să raporteze de mai multe ori autorităților în lunile următoare, ca un efect al autorizării condiționate al acestor vaccinuri.

 

În fine, epidemiologul explică de ce e nevoie ca regulile de protecție sanitară ar trebui respectate și de către o persoană căreia i s-a inoculat vaccinul anti Covid-19, pentru a preveni răspândirea virusului. Cu alte cuvinte, cum eficacitatea vaccinurilor este de 95%, există posibilitatea ca o persoană să nu răspundă imunologic și să răspândească în continuare virusul.

 

Acest interviu a fost realizat de Tiberiu Crișan, gazda emisiunii WakeUp Cluj.

 

Ne poți asculta și aici: