Peter Boghossian – gândirea critică înseamnă sinceritate (interviu).

Peter Boghossian: gândirea critică înseamnă sinceritate.
foto: Tiberiu Crișan

Peter Boghossian e filozof, educator și scriitor – cea mai recentă carte a lui se cheamă „Cum să purtăm conversații imposibile.” Spune, într-un interviu acordat EBS Radio, că gândirea critică înseamnă sinceritate – cu propria persoană și cu cei din jur.

Textele sale au fost publicate în The New York Times, Time Magazine sau în The Wall Street Journal.

Peter Boghossian a facut vâlvă acum 5 ani trimițând lucrări științifice fictive către publicații academice. Bazaconiile pe care le-a scris împreună cu doi colegi au fost acceptate spre publicare după evaluări ale experților din același domeniu.

Gestul său extrem a avut un singur scop – să arate că unele domenii academice sunt cam șubrede.

În 2021 Peter Boghossian a mai făcut un gest radical – și-a dat demisia de la Universitatea de Stat din Porltland, din cauza faptului că școala a sacrificat ideile în favoarea ideologiei, în loc să încurajeze explorările intelectuale.

Gândirea critică presupune relații oneste și dorința de a afla adevărul

Dar, așa cum veți vedea pe parcursul acestei discuții, acceptarea unor idei diferite de ale noastre cere o minte deschisă și o dorință reală de a afla adevarul, oricât de incomod ar putea fi acesta.

Gândirea critică e un fel de căutare a adevarului. Și presupune relații oneste, cu propria persoană, dar și cu cei din jur. Pentru că – la modul ideal – nu vrem să trăim cu concepții greșite, nici înconjurați de oameni cărora nu le putem spune ce credem cu adevărat.

Peter Boghossian a venit la Cluj Napoca în a doua jumătate a lunii octombrie 2022 la invitația Colegiului Mathias Corvinum, pentru a vorbi în cadrul Transylvania Lectures despre conversațiile imposibile.

Ne poți asculta și aici: