Dragostea a supraviețuit și în cele mai negre vremuri. În timpul Holocaustului, în timpul comunismului, în cele mai mai puțin probabile circumstanțe. Acestea trebuie doar descoperite, aduse la lumină. Autorul Petru Clej vine cu șapte argumente, șapte povestiri de dragoste între evrei și ne-evrei. Crede fără niciun dubiu că, în unele cazuri, speranța învinge deznădejdea și iubirea învinge ura. Iar în volumul „Șapte povești de dragoste în vremea Holocaustului, comunismului și azi”, și-a pus toată experiența de jurnalist să îi convingă și pe cei mai sceptici.
Personajele și întâmplările sunt inspirate din realitate, iar bucățile de istorie care vin odată cu poveștile individuale sunt nealterate. Este și unul dintre atuurile volumului, ne oferă o variantă mai prietenoasă de a ne apropia de o realitate brutală. O realitate care trebuie cunoscută și recunoscută, spune autorul, dacă vrem o temelie trainică pentru o democrație autentică. Și ne amintește exemplul Germaniei, care le transmite tinerelor sale generații lecțiile învățate din greşelile recunoscute.
În România, istoria Holocaustului va deveni materie de studiu în școli, din 2023. Până atunci, poveștile unor oameni ca și noi, care însă au trecut prin vremuri mai dure, pot fi un început bun. Petru Clej, care de treizeci de ani studiază ca jurnalist fenomenul antisemitismului, crede că ura aceasta nu va dispărea de tot niciodată. Dar crede că istoria trebuie cunoscută, iar el alege să o spună în șapte povești cu final fericit. Chiar dacă nu toate personajele principale trăiesc împreună fericite până la adânci bătrâneți, speranța învinge deznădejdea, iar iubirea învinge ura. Un argument suficient să intrați în povești și în istorie cu empatie și curaj: aici.