Ca să lămurim din start pentru cei care încă nu știu, n-au auzit (deși tocmai se face ediția cu numărul XVI), Sonoro este festivalul de cameră ce duce muzica în camerele la care ne așteptăm cel mai puțin. Anul acesta, de exemplu, la Cluj-Napoca, avem două concerte la Universitate, sala Auditorium Maximum, unul la muzeu (Muzeul de Istorie a Transilvaniei), unde cântă în premieră și unde repertoriul e încă secret, și unul la biserică (Biserica Reformată Calvină de pe Kogălniceanu). Pentru această ediție l-au ales drept muză tocmai pe Maestrul Paradoxului, scriitorul sud-american Jorge Luis Borges, cu ai săi Dreamtigers. Și, la așa muză, așa reportoriu și așa atmosferă.
Răzvan Popovici, directorul executiv al fetivalului, i-a povestit Ancăi Brășfălean de ce Borges și ce repertoriu muzical susține acest pariu îndrăzneț de a ne face să ne apropiem din nou de ceea ce avem fiecare mai prețios în noi înșine. Va fi, oricum, un repertoriu bine (pre)gătit și condimentat, pentru că unul dintre atuurile evenimentului este acesta de a face concepte inteligente și noi, stiluri muzicale diverse din epoci diverse.
„Dorința noastră cu acest festival este să incităm publicul, să-l facem curios, să vină, să asculte și să descopere. Pentru că festivalul a fost dintotdeauna așa, ca o mică cutie de pietre prețioase, iar cei care au avut liniștea, răgazul și curioziatea să deschidă capacul, cred că au fost răsplătiți pe măsură pe parcursul celor cincisprezece ani.”
Festivalul Sonoro se desfășoară la Cluj-Napoca în perioada 11 – 14 noiembrie, iar participarea se poate face fie pe bază de abonament, fie pe bază de bilet.