15 mai: Purtarea măștii în spații închise va fi obligatorie, iar declarația pe propria răspundere nu va mai fi e necesară în localitate

Președintele Klaus Iohannis a oferit marți detalii despre măsurile care se vor aplica după data de 15 mai, odată cu așa-numita relaxare a măsurilor de prevenire a răspândirii COVID-19.

După 15 mai, când starea de urgență va fi înlocuită cu una „de alertă”, purtarea măștii în spațiile închise și păstrarea distanței între persoane devin obligatorii, a precizat președintele Klaus Iohannis. El a insistat că în 15 mai începe doar o primă etapă a măsurilor de relaxare.

Nu va mai fi nevoie de declarații pe proprie răspundere în interiorul localităților, dar acestea rămân valabile pentru deplasarea în afara localităților. Președintele a făcut însă apel la populație să limiteze în continuare deplasările, la cele absolut necesare.

Se redeschide parțial comerțul, respectiv magazinele care au acces direct din stradă, saloanele de îngrijire personală și muzeele, a adăugat președintele. El a recomandat autorităților locale să redeschidă parcurile pentru accesul publicului.

După 15 mai nu va mai fi nevoie de declarații pe proprie răspundere atunci când ne deplasăm în interiorul localităților, a anunțat președintele Klaus Iohannis. În afara localităților, însă, declarația va rămâne valabilă.

Slujbele religioase

Slujbele vor fi reluate, după 15 mai, însă doar în curtea bisericilor, a precizat președintele.

„Credincioșii vor purta obligatoriu mască și vor păstra distanța de 1,5 metri. În a doua și a treia etapă aceste condiții vor fi rediscutate, dar noi considerăm că e important să facem un prim pas”, a spus Klaus Iohannis.

Activitățile sportive

Cantonamentele profesioniștilor pot fi reluate în condiții speciale de igienă și verificări medicale, însă competițiile sportive în această primă etapă nu vor începe. În privința sportivilor amatori, este posibil să își reia activitatea doar acolo unde se face sport individual, inclusiv dacă se folosește o bază sportivă, dar numai în aer liber.

Declarația președintelui Klaus Iohannis

Ne poți asculta și aici: