153 de cadre medicale și personal auxiliar au Covid-19. Un caz a fost înregistrat la Cluj

Ministerul Sănătății a anunțat astăzi o situație a personalului din spitalele din România care a fost diagnosicat cu Covid-19.

153 de cadre medicale și personal auxiliar au Covid-19, potrivit Ministerului Sănătății. Este vorba de 70 de medici, 50 de asistente, 15 infirmiere, o îngrijitoare și 17 angajați ca personal auxiliar.

Unul dintre aceste cazuri a fost confirmat la Cluj. Este vorba de o asistenă medicală de la Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului Județean de Urgență din Cluj-Napoca.

„În data de 22 martie 2020 Unitatea de Primire Urgențe a SCJU Cluj-Napoca a fost anunțată de către colegii de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase de pozitivarea cu Covid-19, a unei paciente care a fost asistată în UPU în data de 20.03.2020, vineri, fără să întrunească criteriile definiției de caz a infecției cu Covid-19, așa cum erau stabilite, la acea dată, de către CNSCB. Din momentul comunicării confirmării etiologiei Covid-19, împreună cu DSP Cluj, s-a procedat la identificarea personalului medical care a asistat pacienta, identificată ca fiind pozitivă. Astfel, 8 persoane au avut contact direct cu pacienta, însă au folosit mască și mănuși. S-a cerut acceptul DSP pentru recoltarea probelor de la aceștia. Acestor persoane s-au adăugat personalul medical și auxiliar care a lucrat în acea zi cu colegii. În total, s-au recoltat probe de la 18 angajați UPU. Rezultatele acestei recoltări au fost comunicate telefonic, în data de 24.03.2020, în jurul orei 18, de către Dr. Moisescu, director DSP Cluj, care a anunțat pozitivarea unei singure colege, asistent medical” au arătat reprezentanții spitalului.

Pe lângă cei de la UPU, care au îngrijit pacienta, au fost testați 6 angajați ai Serviciului de Ambulanță Cluj, care, la rândul lor, au purtat mască și mănuși, iar rezultatele acestora au fost negative. Încă trei probe sunt în lucru, dar acestea nu sunt din rândul personalului care a îngrijit direct pacienta.

„Asistenta medicală a avut doar sarcina de a monta o branulă, procedură care a durat mai puțin de 15 minute, cu echipament mască și mănuși. Reiterăm faptul că pacienta nu era suspectă Covid-19 la momentul respectiv”, au mai precizat reprezentanții Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj.

DSP a cerut anunțarea medicului epidemiolog al Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, pentru evaluarea situației, a riscului de expunere și identificarea contacților expuși asistentei medicale.

Ieri a fost demarată o anchetă epidemiologică amplă. Datele au evidențiat un alt timp de posibilă expunere la infecția cu Covid-19 pentru asistenta medicală, în jurul datei de 17 martie, fără legătură cu UPU.

„Având în vedere că UPU-SMURD reprezintă un punct strategic în lupta cu COVID-19, s-a procedat la identificarea personalului contact cu asistenta medicală, retroactiv, începând cu data de 17.03.2020. S-au identificat 44 de contacți, posibil expuși, prin desfășurarea activității în toate punctele de lucru ale UPU-SMURD, posibil expunere prin sursă secundară de contaminare. La acest moment, testele sunt în lucru”, au mai precizat reprezentanții Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj.

 

Sursa foto: pixabay.com

 

Ne poți asculta și aici: