Airbus renunță la fabricarea uriașului A380, cea mai mare aeronavă de pasageri din lume

Producătorul european de aeronave Airbus a anunțat că va opri fabricarea avionului A380 superjumbo, cea mai mare aeronavă de pasageri din lume.

Conform BBC, preluat de Mediafax, reprezentanții companiei au declarat că vor efectua ultimele livrări în 2021. Decizia vine după ce Emirates, cel mai mare client pentru A380, a redus numărul de aparate comandate.

„Pasagerii din întreaga lume iubesc să zboare pe această aeronavă mare, de aceea anunțul de astăzi este dureros pentru noi și comunitățile A380 din întreaga lume”, a declarat CEO-ul companiei Tom Enders.

Gigantul aerospațial a anunțat că impactul deciziei a fost încorporat în mare parte în rezultatele firmei din 2018, cu un profit net de 3 miliarde de euro, cu aproape 30% mai mult față de anul precedent.

Airbus a anunțat că va livra în acest an între 880 și 890 de avioane comerciale noi.

Reprezentanții companiei au declarat că vor începe discuțiile cu partenerii sociali cu privire la 3.000 – 3.500 de locuri de muncă potențial afectate în următorii trei ani.

Primul zbor comercial al avionului A380 a avut loc în 2007, iar modelul a fost apreciat de pasageri, dar a fost complicat și costisitor de construit. Producția a fost împărțită în diferite locații europene, cu asamblarea finală și finisarea la Toulouse sau la Hamburg.

Companiile aeriene și-au redus treptat comenzile pentru A380, industria preferând avioane mai mici.

Pe piață, spun analiștii, tendința este de a opera aeronave pe distante lungi cu doua motoare, cum sunt modelele 787 si 777 de la Boeing sau Airbus A330 si A350.

Airbus va livra ultimele 14 A380 către Emirate în următorii doi ani, alături de alte 70 de avioane mai mici.

Sursa foto: Facebook/Airbus