Americanii fac investiții de 35 de milioane de dolari la Baza Aeriană de la Câmpia Turzii. Au reparat deja pista, hangarul și drumurile

Nouă proiecte de investiții sunt în derulare la Baza Aeriană de la Câmpia Turzii, iar trei au fost finalizate. Acestea din urmă au vizat reparații la pista de decolare-aterizare, la drumul din jurul bazei și la hangarul militar.

Cele trei proiecte realizate deja sunt estimate la peste 6,5 milioane de dolari. Toate proiectele sunt finanțate de Guvernul Statelor Unite, prin Iniţiativa de Descurajare Europeană (EDI) și Setul de Activităţi pentru Europa (EAS). „În prezent, se află în derulare un număr de 9 proiecte de investiţii imobiliare finanţate prin programul EDI, ce constau in: sistem de frânare aeronave BAK 12, depozit combustibil lichid, hangar de mentenanţă, extindere platformă de parcare avioane, clădire escadrilă, magazie de depozitare muniţie, reparaţii platformă de testare motoare, reparaţii/modernizare sistem de balizaj, reabilitarea reţelelor de utilităţi, în valoare totală estimată de 28.979.000 USD, proiecte ce se află în diferite stadii de implementare”, se arată într-un răspuns dat de Ministerul Apărării Naționale deputatului clujean Horia Nasra.

De asemenea, la Baza de la Câmpia Turzii este în derulare și un proiect cu finanțare națională. „În derulare, cu fonduri financiare naţionale se află proiectul de investiţie imobiliară <Realizare infrastructură-zonă operaţională în cazarma 1833 Câmpia Turzii> proiect aflat în faza Studiu de Fezabilitate, avizat în cadrul şedinţei consiliului tehnico-economic al Ministerului Apărării Naţionale şi în consiliul interministerial. Având în vedere că valoarea estimată a indicatorilor tehnico-economici ai proiectului de investiţie este de 1.672.180.000 lei, a fost emisă Hotărârea Guvernului nr. 754/2018 privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii <Realizare infrastructură-zonă operaţională în cazarma 1833 Câmpia Turzii>, pentru aprobarea indicatorilor menţionaţi”, mai arată reprezentanții ministerului.

Baza aeriană de la Câmpia Turzii este un obiectiv militar important pentru NATO, alianță din care România face parte din 2004.

Sursa foto: Facebook/Horia Nasra

Ne poți asculta și aici: