În luna ianuarie, piața imobiliară a debutat fulminant la Cluj-Napoca, potrivit experților, care spun că apartamentele cu una sau două camere, situate în imobile noi, au fost cele mai căutate.
Acest lucru se datorează, în primul rând, cumpărătorilor care aplează la creditul „Prima casă”, deoarece plafonul impus de Guvern de 60.000 de euro pentru imobile vechi și de 70.000 de euro pentru cele noi nu permite achiziționarea unui apartament mai mare. Pe de altă parte, și investitorii preferă tot apartamente cu una sau două camere.
„Clienții care apelează la credite gen Prima casă, nu au altă soluție decât să achiziționeze apartamente cu una, maximum două camere. În schimb, s-a eliminat în Codul Fiscal acea prevedere care nu permitea achiziția de imobile cu TVA redus de 5% decât o singură dată în viață. Și deja, în luna ianuarie, au apărut din nou investitorii: cei care cumpără apartamente pentru închiriat, sau pentru locuințe provizorii, temporare, care au mai dobândit, o dată, un apartament cu 5% și acuma pot să îl dobandească pe al doilea. Aceștia, în general se focalizează pe apartamente cu număr mic de camere”, a declarat pentru EBS Radio expertul în piața imobiliară, Marc Tudor.
Cererea pentru imobile vechi a scăzut, mai spune acesta, din cauza că majoritatea cumpărătorilor erau cei care accesau credite. Creșterea indicelui ROBOR și implicit a ratelor de dobândă pentru cei care vor să ia un credit pentru achiziționarea unui apartament, precum și creșterea monedei Euro, îi face pe cumpărători să nu se grăbească cu împrumuturi în bancă pe 20-30 de ani, potrivit erxpertului.
„Este o mică scădere a cererii și, în special, a cererii pentru imobilele vechi, datorită faptului că pentru acest tip de imobile majoritatea cumpărătorilor erau cei cu credit. Eu zic că anul 2019 va fi un an de stabilitate, nu vom asista la scăderi masive de prețuri, poate unele corecții în funcție de zonă. Dar, în general, imobilele nou construite sau apartamentele cu un preț corect de piață, se vând fără nici o problemă”, a mai declarat Marc Tudor.
Prețurile unui apartament în Cluj-Npoca, încep de la 1.100 de euro metrul pătrat în zonele periferice, cum ar fi Dâmbul Rotund, Iris, capătul cartierului Mărăști, ieșirea din Cluj-Napoca de pe Calea Turzii sau zona Borhanci.
În aceste zone, apartamentele se predau, în general, semifinisate, în imobile noi. Prețul unui astfel de apartament în cartierele vechi ale Clujului, variază între 1.350 și 1.500 de euro pe metru pătrat, iar în centru valorile ajung între 1.700 și 1.800 de euro plus TVA, în cazul construcțiilor noi. Aici, prețurile pot depăși 2.000 de euro pe metru pătrat la anumite oferte.
Alexandra Ogruțan