Aproape 24.000 de părinți cu copii bolnavi au apelat la serviciile Peditel în primele patru luni ale anului. Cei mai mulți au fost clujeni

Cele mai multe apeluri la serviciul telefonic de asistență medicală gratuită pentru copii, Peditel, au fost date de clujeni.

Aproape 24.000 de părinți au sunat la numărul 1791, Peditel, în primele patru luni, iar peste o treime dintre aceștia au fost din județul Cluj.

De asemenea, multe apeluri au fost primite din zona București – Ilfov. La acest serviciu au mai apelat părinți din județele Prahova, Timiș, Iași și Constanța. 5% dintre apeluri au provenit de la români din străinătate, în special din Marea Britanie.

Cele mai frecvente probleme medicale pentru care părinții au solicitat asistență de la medici, prin telefon, au fost vărsături, febră, răceală și diaree.

„Ceea ce ne-am propus a fost să le transmitem părinților ca pe noi să ne apeleze în momentul în care starea de sănătate a copilului nu este o urgență, adică sunt problemele pe care cam 90% din copii le au, mai ales în primii ani. Cele mai multe apelucri au venit de la părinți care au copii cu vârste între câteva luni și 8 ani. Am comunicat de fiecare dată ca atunci când sunt semnalele reale de urgență să fie apelat serviciul de urgență 112 și să se solicite ambulanța cu medic”, a declarat directorul Fundației Părinți din România, Cristina Grigore

Lansat în 2014, Serviciul Peditel oferă asistență medicală pediatrică gratuită non-stop. În 2019, programul își propune să deservească aproximativ 100.000 de copii, dintre care jumătate din zona rurală.

Ovidiu Cornea