Atac cibernetic asupra sistemelor informatice ale mai multor spitale din România

Specialiștii Centrului de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică spun că au identificat o creștere semnificativă a atacurilor cu aplicații malițioase la nivel național, atenția fiind îndreptată asupra sistemelor informatice ale unităților sanitare.

Până acum, hackerii au atacat sistemele informatice din mai multe spitale din Capitală, dar și din Huși, Dorohoi și Alba Iulia. Ministrul Sănătății a cerut direcțiilor de sănătate publică să transmită dacă există și alte spitale afectate. Potrivit Sorinei Pintea, s-au pierdut date ale pacienților și sunt probleme la internări.

„Sunt anumite proceduri care se fac online. Utilizarea cardului pentru asigurările de sănătate se face online, ca urmare consultațiile, internările sunt îngreunate. La fel și externăile se fac online. E adevărat că se fac de mână, dar vă imaginați cât durează”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Sorina Pintea a precizat că, în trecut, inclusiv Spitalul Județean Cluj a pierdut toate documentele referitoare la pacienții internați din cauza atacurilor cibernetice.

Sursa foto: pixabay.com

X
X
X