BNR reduce dobânda de politică monetară la 2%

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a adoptat un pachet de măsuri menit să atenueze impactul situației generate de epidemia de coronavirus asupra populației și companiilor românești.

Astfel, BNR reduce rata dobânzii de politică monetară cu 0,50 puncte procentuale, de la 2,5%, la 2,0%, începând cu data de 23 martie 2020.

De asemenea, s-a stabilit furnizarea de lichiditate instituțiilor de credit prin intermediul operațiunilor repo (operațiuni revesibile cu titluri de stat) în vederea asigurării funcționării fluente a pieței monetare și a altor segmente ale pieței financiare, au arătat reprezentanții BNR.

BNR va cumpăra și de titluri de stat în lei de pe piața secundară în vederea consolidării lichidității structurale din sistemul bancar care să contribuie la finanțarea în bune condiții a economiei reale și a sectorului public.

În funcție de evoluția situației, Consiliul de administrație este pregătit să decidă și reducerea ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și a celei aplicabile pasivelor în valută ale instituțiilor de credit.