Cantitatea de mâncare pe care o aruncă românii într-un an ar putea hrăni populația orașului Cluj-Napoca timp de 20 de ani, spun experții în risipa alimentară.
România se află pe locul 9 în Europa în topul irosirii produselor alimentare. 2,55 de milioane de tone de produse alimentare sunt aruncate de români în fiecare an. „Dacă am încărca mâncarea asta în TIR-uri e echivalentul a 127.500 de TIR-uri. Adică dacă le înșiruim e exact distanța dintre București și Munchen. Sau altfel spus ar fi hrana pe 20 de ani a Clujului”, a declarat Răzvan Boșomoiu, director general al unei fabrici de panificație. Potrivit statisticilor, fiecare persoană aruncă anual 110 kilograme de mâncare, din care 22 de kilograme sunt doar pâine.
Aruncarea mâncării are efect și asupra mediului, deoarece deșeurile alimentare sunt responsabile de 8% din emisiile de dioxid de carbon. Un mod de a combate risipa este congelarea alimentelor. „Frigul apoi poate să păstreze prospețimea. Adică, în prima zi când ai mâncat-o e proaspăt coaptă, dar asta nu înseamnnă că punând-o în congelator se pierde prospețimea. În momentul în care vrei să o refolosești găsești acolo poate nu 100%, dar 80% din prospețime încă a rămas”, a declarat Mihaela Bilic, medic nutriționist.
Pentru combaterea risipei alimentare, o firmă de panificație din Cluj a demarat o campanie prin care se dorește informarea publicului asupra acestui fenomen și oferirea de alternative.
Text și foto: Alexandra Ogruțan