Cercetătorii de la UBB au proiectat o instalație care produce energie electrică, inclusiv hidrogen, din gaz metan

Cercetătorii de la Facultatea de Chimie și Inginerie Chimică din UBB studiază dezvoltarea unor tehnologii inovative pentru generarea energiei electrice și a hidrogenului.

Cercetătorii de la Departamentul de Inginerie Chimică al Facultății de Chimie și Inginerie Chimică din cadrul Universității Babeș-Bolyai au proiectat deja o instalație de producere a energiei electrice prin reformarea catalitică a gazului metan cu alimentare secvențială a gazelor, care produce energie electrică în perioadele când energia regenerabilă nu este disponibilă și care este capabilă să producă și hidrogen. Acesta din urmă, spre deosebire de energia electrică se poate stoca pentru consum ulterior, au arătat specialiștii.

Proiectul este realizat cu parteneri din Norvegia, Elveția, Olanda, Turcia și România, având finanțare din partea Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI) și a Uniunii Europene și vizează implementarea unor tehnologii cu emisii reduse de dioxid de carbon.

Potrivit cercetătorilor clujeni, problema schimbărilor climatice a devenit o preocupare globală. Schimbările climatice și încălzirea globală sunt cauzate de creșterea cantității gazelor cu efect de seră, în principal a dioxidului de carbon rezultat din activitățile umane. Sectorul de generare a energiei electrice prin arderea combustibililor fosili, respectiv cărbune sau gaz metan este un contribuitor semnificativ la creșterea concentrației de dioxid de carbon în atmosferă, ceea ce duce la creșterea încălzirii globale.

Conform studiului realizat de echipa de cercetători, energia regenerabilă va avea un rol major în decarbonizarea sectorului de producere a energiei electrice, iar acest lucru presupune existența unor instalații de producere a acesteia prin arderea combustibililor fosili, cu emisii scăzute de dioxid de carbon, proiectate să funcționeze flexibil, astfel încât să poată suplimenta necesarul de energie în perioadele în care energia regenerabilă nu este disponibilă.

Tehnologia inovativă propusă va produce electricitate în perioada când producția de energie regenerabilă este mică și hidrogen în perioada de producție maximă a energiei din surse regenerabile.

Sursa foto: pixabay.com

Ne poți asculta și aici: