Cercetătorii Tasuku Honjo și James P. Allison au primit premiului Nobel îm medicină pentru descoperirile în terapia anticancer

Cercetătorii James P. Allison și Tasuku Honjo au fost recompensaţi cu premiul Nobel pentru medicină în acest an pentru descoperirile lor în domeniul terapiei anticancer.

Cercetătorii Tasuku Honjo și James P. Allison au fost laureați cu premiul Nobel pentru descoperirile făcute în terapia anticancer.

Descoperirile celor doi cercetători se bazează pe capacitatea sistemului imunitar de a ataca celulele canceroase prin intermediul unor mecanisme ce au la bază niște proteine, arată reprezentanții Comitetului Nobel, citați de Mediafax.

Cancerul ucide milioane de persoane anual și este una dintre marile provocări din medicină. Prin stimularea capacității sistemului imunitar de a ataca celulele canceroase, cei doi laureați au impus noi principii în terapia anticancer.

Americanul James P. Allison este specialist în imunologie și a studiat o proteină care funcționează ca o „frână” în sistemul imunitar. Acesta a descoperit o metodă de a acționa această proteină astfel încât să determine celulele imunitare să atace tumorile. Apoi a dezvoltat conceptul într-un nou tratament anticancer.

Tasuku Honjo, imunolog japonez, a primit fost distins cu premiul Nobel pentru descoperirea unei proteine din celulele sistemului imunitar care are funcția de încetinire, dar cu un alt mecanism de acțiune. Terapiile bazate pe descoperirea sa s-au dovedit a fi foarte eficiente în lupta împotriva cancerului.

Cei doi imunologi vor fi premiați fiecare cu câte 870.000 de euro, în timpul unor ceremonii oficiale organizate la Stockholm şi la Oslo, pe 10 decembrie, ziua în care se comemorează moartea fondatorului distincțiilor, Alfred Nobel, decedat în 1896.

Sursa foto: Wikipedia

 

Ne poți asculta și aici: