Live
EBS Radio cover
Cluj Sounds Better
EBS Radio

CLUJ | Nu doar prețul trebuie să facă diferența! Agricultorii vor modificarea legislației pentru sănătatea consumatorilor

Agricultorii clujeni vor să scurteze legătura între producătorii locali și achizițiile făcute de instituții.

În acest scop, Clusterul Agro Transilvania propune promovarea alimentelor produse în zonă. Pe lângă faptul că micii producători sunt în acest fel ajutați, inițiativa este una care vizează în primul rând sănătatea consumatorilor.

„Ne referim la modificarea politicii de achiziții publice pentru produsele agroalimentare și în special pentru cele destinate unor grupuri, ne referim la elevi, școli, armată, grupuri vulnerabile. În momentul de față, noi dorim să devină un criteriu obligatoriu prin lege ca nu doar prețul să fie cel care să facă diferența. Scopul nu este atât de mult de a susține producătorii locali, ci de a oferi un start bun copiilor și un avantaj suplimentar celor care consumă acele produse, dându-le șansa să consume produse mai bune”, a declarat Felix Arion, președintele formei asociative.

Autoritățile clujene apreciază inițiativa, mai ales că, în prezent, nu toate produsele care ajung în grădinițe sau creșe, de exemplu, pot fi cumpărate la calitatea dorită.

„Oamenii din centrul bugetar de creșe alocă foarte multă importanță calității alimentelor care le sunt gătite copiilor, însă nu întotdeauna reușesc să cumpere produsul pe care îl doreau la calitatea pe care o doreau, pentru că odată stabilit tipul de produs în sistemul electronic de licitații publice, respectând legislația din România, obligă achizitorul să ia produsul cel mai ieftin. Orice fel de inițiativă care ne permite să scurtăm drumul de la locul în care se produce alimentul la farfuria copiilor este o inițiativă bună”, explică Oana Buzatu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca.

Ideea urmează să ia forma unei propuneri legislative.

Ioana Pîrlea

X
X
X