Clujul cosmopolit | 14 țări și-au deschis consulate onorifice în capitala Ardealului. Printre acestea: Kazahstan, Burundi și Sierra Leone

Străinii sunt tot mai atrași de afaceri și de cultura din zona Clujului. O demonstrează numărul în creștere al consulatelor onorifice deschise în orașul de pe Someș, instituții care au chiar scopul de a întări relațiile în domenii precum economie, cultură sau educație.

În Cluj-Napoca funcționează în prezent 14 consulate onorifice. Dacă birourile diplomatice cu titlu onorific ale Franței sau Olandei sunt deja cunoscute în oraș, nu același lucru se poate spune despre cele deschise la Cluj de țări mai exotice, cum ar fi Mexic, Kazahstan, Burundi sau Sierra Leone.

Trecătorii care ajung pe strada Paul Chinezu, în imediata vecinătate a Pieței Muzeului, sunt luați prin surprindere de inscripția care marchează Consulatul Onorific al unui stat din vestul Africii, Sierra Leone.

Unul din cele mai recente consulate din Cluj-Napoca este cel al Kazahstanului, deschis în toamna anului trecut. Consulul onorific, omul de afaceri Ștefan Gadola, spune că deși sunt văzute ca structuri intermediare pentru relații de business, consulatele onorifice pot avea și alte roluri.

„Eu am luat această titulatură să fac și o altă parte: culturală, educativă și sport. Pe partea culturală am făcut și am fost la a doua ediție a Festivalului Filmului din Kazahstan, Zilele Culturale ale Kazahstanului. Pe partea educativă avem vreo 12 studenți din Kazahstan la Cluj, cu care mă întâlnesc, mă ocup de ei, să aibă toate lucrurile…”, spune Ștefan Gadola.

Acesta susține că există un potențial imens de afaceri pentru clujeni în zona Kazahstanului. „Anul acesta, în aprilie-mai, voi face o misiune economică în Kazahstan, în care doresc să merg cu oameni de afaceri care sunt interesați de business, în special în domenii precum IT, construcții și energie”, a spus consulul onorific.

Una dintre preocupările lui este însă și oferirea de consultanță oamenilor de afaceri din Kazahstan care vor să investeacă în România.

Potrivit reprezentanților Ministerului Afacerilor Externe de la București, în Cluj-Napoca funcționează 14 consulate onorifice ale următoarelor state: Burundi, Franța, Grecia, Italia, Kazahstan, Macedonia, Mexic, Olanda, Slovenia, Spania, Suedia, Sierra Leone Tunisia și Turcia.

„Ca linie generală, rolul consulatelor onorifice este de a dezvolta relațiile bilaterale, în special pe palierul economic și cultural, între statul acreditar și cel acreditant. Instituția consulatului onorific este strâns legată de persoana numită în această calitate, consulul onorific putând fi desemnat din rândul cetăţenilor români, al cetăţenilor respectivului stat acreditant sau al cetăţenilor unui stat terţ stabiliţi în Romania”, susțin reprezentanții MAE într-un răspuns oferit EBS Radio.

Materialul prezentat la EBS Radio

Text și foto: Ovidiu Cornea

Ne poți asculta și aici: