Clujul, primul din România care aderă la inițiativa de susținere a economiei de inovare în orașele din Europa

Start-Up City Europe Partnership, un proiect care urmărește crearea unui sistem de suport pentru orașele care au ca obiectiv strategic dezvoltarea economică bazată pe inovare a fost la lansat la Bruxelles. Cluj-Napoca, este primul oraș românesc care aderă la această inițiativă.

Conceptul de la care pornește această inițativă strategică se referă la faptul că orașele de talie medie din Uniunea Europeană constituie o reală coloană vertebrală a economiei statelor membre și, prin urmare, potențialul lor de dezvoltare și rolul pe care îl pot juca în a stimula inovarea și crearea de ecosisteme locale funcționale trebuie susținut și de la nivelul instituțiilor europene.

Acesta este motivul pentru care inițiativa se va axa, în principal, pe efortul de a conecta aceste centre de start-up din orașele medii din Europa la nivel internațional și de a le crea sisteme de sprijin pentru a le crește participarea la economia de inovare, în special cu ajutorul start-up-urilor.

Cluj-Napoca, alături de Heraklion din Grecia, Malaga și Sevilia din Spania precum și Varna din Bulgaria se află printre primele orașe care aderă la această inițiativă, încă de la momentul lansării sale publice.

„Din punctul meu de vedere, orașele trebuie să își creeze ecosisteme de funcționare, să colaboreze între ele și să își identifice avantajele competitive dincolo de granițele geografice sau naționale, dacă dorim să asigurăm condiții de dezvoltare economică sustenabilă și responsabilă pentru comunitatea noastră. Clujul este unul dintre orașele care au toate ingredientele pentru a avea un cuvânt de spus în perioada următoare în domenii cu potențial ridicat de dezvoltare a economiei inovării”, a spus Emil Boc, primarul orașului Cluj-Napoca, care a participat la lansarea acestei inițiative în Parlamentul European.

Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a declarat și el că este urgent și necesar să fie susținut un plan european care să încurajeze și să ajute orașele să își dezvolate strategii pentru starup-uri și inovare.

Conform datelor ultimului studiu european privind stadiul huburilor de start-up din Europa, la nivelul Uniunii, 67% din economia bazată pe inovare este concentrată în numai 48 de orașe, diferența de 33% fiind răspândită în restul de 428 de orașe analizate în studiu. Acestea din urmă devin vulnerabile la schimbările anticipate pentru perioada care urmează, potrivit studiului. Astfel, este nevoie de o strategie care să accelereze procesele din orașele inovative și să ofere acces la soluții și bune practici pentru celelalte, astfel încât să se încerce o dezvoltare a orașelor Europei cu cât mai puține diferențe.

În cadrul studiului s-au identificat 150 de orașe care nu sunt capitale sau mari centre economice și financiare la nivel european și care, pe baza datelor economice actuale și a contextului local se află în lipsa de priorități a acestei inițiative, deorece au fost identificate ca oferind context pentru producere de inovare, având un ecosistem funcțional local și un bazin de talente pentru a asigura sustenabilitate pe termen lung implementării politicilor locale de susținere a inovării.

Pentru aceste orașe s-a propus ca strategiile de dezvoltare să fie structurate pe doi piloni, respectiv specializarea orașelor pe anumite verticale și internaționalizarea conexiunilor și parteneriatelor acestora cu alte orașe și comunități.

“Aproximativ 50 de orașe vor da direcția în Europa privind economia inovării în următorii ani, în timp ce alte orașe și municipalități se află în acest moment în fața riscului de marginalizare. Creșterea acestui decalaj poate duce la dezagregare sau separatism”, a declarat și Alberto Onetti, președintele fundației Mind the Bridge și coodonator Startup Europe Partnership.

Sursa foto: Facebook/Emil Boc

Ne poți asculta și aici: