Clujul se inspiră din modelul marilor orașe europene, care încearcă să găsească soluții inteligente de dezvoltare

Municipiul Cluj-Napoca a devenit partener într-un proiect cu bani europeni, coordonat de Școala Națională de Științe Politice din Copenhaga, care promovează economia circulară.

Aceasta presupune valorificarea și reutilizarea resurselor economice locale și politici publice de regenerare urbană, creșterea eficienței energetice și incluziunea socială a locuitorilor de la marginea orașelor.

Clujul va dezvolta proiecte pilot în acest domeniu, alături de metropole europene de top.

„În acest proiect suntem parteneri cu orașe precum Amsterdam, Berlin, Torino, Copenhaga și vom face schimb de know-how, de experiență și de bune practici în domeniul economiei circulare. Parteneriatele sunt foarte utile pentru a afla ce se întâmplă la nivel european și pentru a putea pregăti orașul pentru noile tipuri de dezvoltare locală”, a declarat directorul de dezvoltare al Primăriei Cluj-Napoca, Ovidiu Cîmpean.

Limitarea cantității de deșeuri produse și reintroducerea celor existente în fluxul economic reprezintă o preocupare a organismelor europene, spune și co-fondatorul Băncii de Alimente Cluj, Camelia Gui.

„O ideea ar fi, de exemplu, dacă s-ar putea lua zațul și resturile de la cei care produc cafea. Am putea poate crește ciuperci cu acel zaț. Am putea crea compost cu resturile vegetale din restaurante și apoi rezultatul acelui compost să vină peste zonele decorate de Primărie, rondouri cu flori, cu iarbă, care trebuie îngrijite”, a spus Camelia Gui.

În cadrul proiectului intitulat Reflow, Clujul beneficiază de o finanțare europeană de peste 320.000 de euro.

Ovidiu Cornea