Coloana luminoasă a infinitului, înaltă de 7 metri, creată de un rus la Cluj-Napoca

Un celebru artist rus aduce Coloana infinitului în varianta ei luminoasă, la Cluj. Trei instalații ale artistului Leonid Tishkov pot fi admirate în cadrul festivalului Lights On.

Endless Light Column, o instalație pe bază de leduri de 7 metri înălțime, amplasată pe un suport metalic, va fi montată mâine dimineață în curtea fostului hotel Biasini sau în curtea cafenelei de la Iuliu Hossu. Proiectul este un omagiu pe care artistul rus îl aduce sculptorului român Constantin Brâncuși.

„Constantin Brâncuși este cunoscut și în Rusia, este un sculptor foarte faimos. Anul acesta sunt 100 de ani de când Brâncuși a realizat prima coloană. E foarte bine să ne reamintim de acest lucru. În același timp, Brâncuși a avut ideea aceasta a metafizicii, care ne duce spre cer. Am vrut să arăt sufletul luminos al acestei coloane. Sper că tinerii care o vor vedea vor fi curioși cu privire la acest artist. Tinerii nu știu prea multe despre el, dar lumina este foarte atractivă. Pot face poze și să se întrebe ce este, ce înseamnă, pot apoi tasta pe telefon cine e Brâncuși. Poate că va fi ceva educativ”, a declarat Leonid Tishkov.

Artistul a mărturisit că și-ar fi dorit să realizeze instalația pe baza a 100 de plăci asamblate, dar înălțimea ar fi fost mult prea mare. „Când am văzut prima dată când eram tânăr sculptura am fost șocat, mi-a deschis drumul către arta modernă. Pentru mine nu contează ce material a folosit Brâncuși, ci forma, veche, dar în același timp modernă și simplă, cu multe semnificații. Sper că lumina va dezvălui o nouă dimensiune”, a mai spus artistul rus.

O altă lucrare faimoasă a lui Leonid Tishkov, Private Moon, cu care artistul a făcut înconjurul lumii, va putea fi împrumutată pentru o noapte de către clujeni. Ea va fi expusă inițial în fața Casinoului din Parcul Central.

Cea de-a treia instalație va fi un copac luminos, conectat la biciclete, astfel încât intensitatea luminoasă va crește odată cu viteza de pedalare.

Acestea și alte opt instalații spectaculoase vor putea fi văzute în cadrul festivalului Lights On, care debutează mâine la Cluj.

Festivalul debutează mâine de la ora 18.00, când vor fi aprinse toate cele 12 instalații dispuse în zona Parcului Central, dar și pe podul Elisabeta și în parcul I. L. Caragiale.

Începând de vineri după-amiază vor avea loc tururi ghidate ale instalațiilor, care pornesc la ora 18.00 din Piața Unirii. Participanții trebuie să repereze mai întâi umbrela fluorescentă purtată de către organizatori.

„Tururuile noastre ghidate pornesc din Piața unirii în fiecare seară, până pe 31 decembrie, cu câteva excepții, când sunt sărbători legale. Aceste tururi vor fi libere și vor putea fi accesate de toată lumea. Vorbim de ghizi profesioniști care vor începe un periplu prin oraș pentru a conecta aceste instalații și totodată spații pe care cu această ocazie poate oamenii le vor percepe cu alți ochi. E un tur al centrului orașului, dar pe care noi l-am <<deturnat>> cu aceste instalații, pentru că este mult mai facil ca povestea fiecărei instalații să fie transmisă de către o persoană, decât să fie citită de pe un poster sau un totem luminos”, a spus Andi Daiszler, organizator Lights On.

Sursa foto: leonidtishkov.com

Ovidiu Cornea

Ne poți asculta și aici: