Companiile din Cluj deschid tot mai larg ușile pentru persoanele necalificate sau cu dizabilități. Reprezentat AJOFM: „Sunt un izvor de forță de muncă”

Există locuri de muncă și pentru persoanele fără posibilități materiale, care beneficiază de venitul minim garantat de stat, cele cu dizabilități, dar și pentru tinerii proveniți din centre de plasament.

Acesta este mesajul autorităților clujene, dar și al unora dintre companiile din județ, care angajează persoane din categorii vulnerabile.

O companie de confecții metalice din Dej, cu peste 600 de salariați, a angajat anul trecut aproape 20 de persoane beneficiare de ajutor social, în timp ce o altă firmă din Cluj are în rândul angajaților mai multe persoane cu dizabilități.

„Am avut întâlniri la nivelul primărilor din zonă, unde am intrat în segmentul de asistați social. Vă spun că am găsit și acolo fierari betoniști, de care ducem lipsă, dulgheri, și au devenit oameni solizi ai companiei de construcții de la noi din grup”, spune Marius Cicio, director de resurse umane la compania din Dej.

„Avem și noi persoane cu dizabilități angajate. Și suntem pro aceste persoane. Trebuie să le oferim și lor o șansă. Sunt integrate, au vechime în cadrul companiei. Trebuie să îi ajutăm și pe ei pentru că și ei ne ajută, la rândul lor”, spune și Eugenia Pojar, specialist resurse umane la o companie din Cluj-Napoca.

Cu toate acestea, reintegrarea în muncă este uneori dificilă, mai ales pentru adulții cu vechime, care au fost în șomaj. Nici pentru tinerii proveniți din centre de plasament găsirea slujbei potrivite nu este întotdeauna ușoară.

Reprezentanții Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă susțin că au întâlniri constante cu autoritățile locale pentru a ajuta persoanele inactive ori beneficiare de ajutor social să poată face pasul spre piața muncii.

„Aceste persoane sunt un izvor de forță de muncă. Pot face cursuri de calificare, dacă doresc să se recalifice și nu au o anumită calificare. Oricum este nevoie și de muncitori necalificați. Ei pot face ucenicie finanțată de către noi în cadrul companiilor și să dobândească o meserie la finalul programului. Noi am avut primari care au avut deschidere și care au încercat, împreună cu noi, să convingă aceste persoane să ocupe un loc de muncă, pentru că li se plătește inclusiv transportul, dacă nu locuiesc în oraș”, a declarat pentru EBS Radio Ciprian Boșca, purtător de cuvânt al Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă Cluj.

Companiile care angajează persoane din aceste categorii beneficiază, pe perioade determinate de timp, de subvenții din partea statului, care pot ajunge până la 2.250 de lei lunar.

Ovidiu Cornea