Crețu: „Autoritățile române trebuie să prezinte urgent proiectele actualizate pentru spitalele de urgență din Cluj, Craiova și Iași”

Comisia Europeană încă așteaptă ca autoritățile române să prezinte proiectele actualizate ale spitalelor regionale din Cluj, Craiova și Iași.

Comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu, a declarat că oficialii de la București au propus inițial utilizarea a 300 de milioane de euro prin Programul Operațional Regional, dar între timp au realizat că investițiile ar avea nevoie, de fapt, de un buget de 1,2 – 1,5 miliarde de euro

Corina Crețu a precizat, prin intermediul unei postări pe pagina sa de socializare că, deși Executivul comunitar a constatat că suma este semnificativ mai mare, a rămas angajat să sprijine construcţia spitalelor regionale din Cluj, Craiova și Iași în conformitate cu acordurile încheiate acum trei ani cu Ministerul Dezvoltării Regionale.

„La momentul adoptării Programului Operațional Regional, niciunul dintre studiile de fezabilitate nu fusese încă realizat şi nu se stabilise numărul de paturi pe care ar urma să le aibă fiecare dintre aceste spitale şi nici complexitatea serviciilor oferite. Între timp, România a continuat să pregătească investițiile, cu ajutorul serviciilor mele și ale BEI (Banca Europeană de Investiții, n. red) și, conform ultimelor estimări ale autorităţilor naţionale, cele trei spitale vor avea nevoie de un buget de 1,2 – 1,5 miliarde de euro”, a spus Corina Crețu

Ea a menționat, însă, că dacă autoritățile române vor fonduri suplimentare pentru realizarea unităților medicale, trebuie să înainteze urgent o solicitare Comisiei Europene.

„Până la acest moment, după toți acești ani, România nu a adus la cunoştinţa CE faptul că și-ar fi schimbat poziția cu privire la finanțarea celor trei proiecte. În cazul în care România dorește să aloce o sumă mai mare din fondurile europene pentru aceste spitale, invit autoritățile române să înainteze Comisiei Europene o solicitare în acest sens, în regim de urgență. Sunt deschisă să discut orice modificare a POR care poate să conducă la accelerarea construcției celor 3 spitale regionale de la Cluj, Craiova și Iași și Cluj. În cazul în care autoritățile naționale nu doresc să utilizeze fonduri UE pentru spitale, Programul Operaţional trebuie să fie din nou modificat, iar cele 150 de milioane de euro alocate în scopuri diferite. Și în acest sens, este nevoie de o solicitare din partea autorităților naționale”, a scris comisarul european.

La Cluj, Consiliul Județean a predat efectiv terenul pe care urmeză să fie ridciat Spitalul Regional de Urgență către Ministerul Sănătății, urmand ca să înceapă contrucția, imediat ce va veni finanțarea.

Spitalul Regional de Urgență de la Cluj urmează să fie ridicat în comuna Florești, pe strada Avram Iancu, nr. 370-374, pe un teren care are o suprafață de 144.000 de metri pătrați.

Sursa foto: pixabay.com

Ne poți asculta și aici: