FOTO & VIDEO | Disco BTT: Televizoare cu purici și play-listuri din discotecile anilor 80, într-o expoziție multimedia la Cluj

Singurul DJ din România care mixează neîntrerupt din anii ’70 îi introduce pe clujeni în atmosfera discotecilor din comunism. Este vorba de Sorin Lupașcu, amfitrionul expoziției multimedia „Disco BTT”, care poate fi vizitată în cursul săptămânii într-un imobil din Piața Ștefan cel Mare din Cluj-Napoca.

Vizitatorii pot vedea magnetofoane vechi, flancate de gărdulețe metalice, afișe și texte ale unor piese celebre din reviste germane, aduse „pe sub mână” în România. La acestea se adaugă televizoare cu purici sau cu imagine întreruptă, dar și unul cu o imagine mai bună, surprinsă în momentul în care își rostește Nicolae Ceaușescu discursul de Anul Nou.

În expoziția desfășurată în mai multe încăperi sunt recreate și mici spații din locuințele comuniste. Într-un colț, o masă pe care sunt așezate sticle de Pepsi și un cârnat cu muștar, iar câțiva metri mai încolo o cochetă geantă de voiaj se „odihnește” lângă o umbrelă de soare. Pe un ecran mare, oamenii se distrează pe ritmuri disco.

Piese celebre se aud pe fundal, iar acestea sunt traduse de Irina Margareta Nistor, cunoscută pentru „dublajele” realizate pe casete video în anii 80-90. Regizoarea de film Iulia Rugină, inițiatoarea proiectului, a explicat cum a fost inclusă Irina Margareta Nistor în proiect: „Ni s-a părut o glumă bună. Am sunat-o, am rugat-o foarte mult să mă ajute cu partea asta. I-am trimis textele melodiilor traduse de mine, am mers să înregistrăm și a zis eu nu vreau să le citesc, eu vreau să traduc live ca pe vremuri. Tot ce se aude pe bandă este tradus la prima ascultare, deci e veritabilă și experiența asta”.

Un element inedit din expoziție este și mini-dosarul pe care DJ-ul trebuia să îl prezinte autorităților pentru a fi aprobat ca prezentator de discotecă. Acestea nu erau însă toate provocările cu care se confrunta un DJ, a explicat Sorin Lupașcu.

Acesta lucrează ca DJ încă din 1974. A pus muzică în cunoscuta discotecă Ring din Costinești, dar și alte localuri din București și din țară. În prezent este implicat în proiectele disco „We love retro” care s-au bucurat de succes la Cluj.

„Am început cu aparate de radio, din care trăgeam o sârmă ca să punem un difuzor, care se spărgea. Apoi, am trecut la casetofoane mici, cu tot felul de difuzoare la care le punem câte două sârme și mai făceau scurt și ardeam difuzorul. Apoi, casetofoane un pic mai mari, am trecut la magnetofon mono, apoi stereo, apoi am trecut la pick-up-uri, la pick-up-uri am început să adăugăm aparate străine, iar la ora actuală lucrez 100% pe vinil. Tot echipamentul meu este complet analogic, chiar dacă este înfiorător de scump”, spune Sorin Lupașcu.

Expoziția Disco BTT poate fi vizitată până sâmbătă, zilnic între orele 16.00 și 20.00, la etajul clădirii din Piața Ștefan cel Mare nr. 18.

Boc is better than Armin 😄 #cluj #clujulmagic #discobtt #disco80

Publicată de Lucian Nuță pe Sâmbătă, 27 octombrie 2018

 

Materialul audio prezentat la EBS Radio

Text și foto: Ovidiu Cornea

Ne poți asculta și aici: