Crește numărul infracțiunilor în școlile clujene. Potrivit autorităților, nu doar elevii comit acte de violență sau abuzuri, ci și cadrele didactice.
49 de cazuri de violență au fost semnalate în anul școlar 2017-2018. Față de anul precedent sunt doar două cazuri în plus, însă au fost semnalate și patru cazuri de violență din partea profesorilor.
Conform polițiștilor clujeni, cele mai multe cazuri de violență au fost pe fondul unor conflicte spontane între elevi. Raportul prezentat de Inspectoratul de Poliție Cluj, în cadrul Colegiului Prefectural, arată că cele mai multe infracțiuni, respectiv 40, au fost înregistrate în școlile din orașe și doar 9 în mediul rural.
Ceea ce este îngrijorător este faptul că 44 de infracțiuni au fost comise chiar în școli. Cele mai des întâlnite infracțiuni, respectiv 24, au fost lovirile, urmate de furturi (13) și purtarea abuzivă (4).
„Este foarte dureros că partea de violență în școli a crescut. Am cerut să aibă loc discuții în școli, astfel încât relațiile dintre angajați și cele dintre aceștia și elevi să fie mai bune”, a declarat prefectul Clujului, Ioan Aurel Cherecheș.
Acesta a vorbit și despre cazurile de abuzuri ale profesorilor asupra elevilor și a spus că „nu va exista niciodată toleranță față de asemenea atitudini”.
Psiholog: Agresivitatea se învață
Raportul arată faptul că elevii au avut un comportament agresiv pe fondul unor conflicte spontane. Psihologul Bianca Macavei spune că un astfel de comportament se învață și este folosit și de copii pentru a rezolva conflictele.
„Studiile arată că pentru a avea un comportament agresiv trebuie prima dată să-l fi învățat, adică să fii văzut în istoricul evoluției tale pe cineva că a folosit un comportament agresiv pentru a rezolva o problemă. Învățăm comportamentul agresiv ca pe o soluție la rezolvarea unei probleme. Sigur că există agresivitatea ca și o soluție înnăscută, să zic așa, pentru că până la urmă și animalele folosesc agresivitatea. În ceea ce privește ființa umană, aceasta are un intelect superior și observă”, explică Bianca Macavei, psiholog principal în psihologie clinică, consiliere psihologică cognitiv-comportamentală și psihoterapie cognitiv-comportamentală.
Ea spune că mediul în care trăiesc copiii este foarte important.
”De exemplu, copiii care trăiesc într-un mediu în care s-a folosit agresivitatea ca și o soluție, văd că asta este o strategie care funcționează. Asta se numește învățarea vicariantă, prin expunere la un model. După care, în momentul în care ajung în situația de-a fi expuși la respectivă categorie de probleme, ei, pentru că nu au alte strategii și ale variante, vor apela la varianta asta. Dacă nu au fost învățați între timp alte soluții ca să poată rezolva problemele, soluția va fi agresivitatea. Și dacă folosindu-o și reușesc să obțină ceea ce își doresc, o va mai folosi. Este o metodă de a rezolva problemele când nu au altele”, spune psihologul.
Aceasta este cauza apariției unui cerc vicios. Practic, spune psihologul Bianca Macavei, copilul devine agresiv când solicită ceva, părintele se satură de țipete, îi face pe plac și în momentul acela copilul învață că asta este o strategie prin care obține ce vrea.
Copiii trebuie să învețe cum se rezolvă problemele
Psihologul Bianca Macavei spune că există strategii de soluționare a problemelor, dar acestea necesită timp. „Creierul uman este unul foarte inteligent și învață repede ce funcționează și ce nu. Problema este că trebuie să se aloce timp pentru a-i învăța pe tineri strategii de rezolvare a problemelor și cred că de aici pornește totul. Societatea, oamenii, nu au timp să aloce pentru a crește arsenalul de strategii de rezolvare a problemelor”, a mai spus psihologul Bianca Macavei.
Cristina Năstasă