Erorile din sistemul informatic reduc din timpul alocat pacienților de medicii de familie

Timpul alocat pacienților de medicii de familie a scăzut din cauza frecventelor probleme ale sistemului informatic din sănătate. Medicii de familie susțin că trebuie să aloce o parte din durata consultațiilor pentru rezolvarea problemelor pe care le provoacă erorile.

În județul Cluj au fost emise aproape 600.000 de carduri de sănătate.

„La nivelul cabinetului, timpul alocat pacientului a scăzut pentru că noi suntem atenți mai mult dacă funcționează sau nu funcționeză cardul, dacă își cunosc PIN-ul, dacă este blocat, dacă este PIN-ul valid, dacă trebuie să-l trimitem la Casa de Asigurări, dar se întâmplă destul de des și asta. Bineînțeles că ne afectează calitatea actului medical”, a declarat pentru EBS Radio vicepreședintele Asociației Medicilor de Familie din Cluj, Emiliana Costiug.

Cardul de sănătate a fost lansat în România în urmă cu patru ani. De atunci, nu numai medicii, ci și pacienții s-au plâns de numeroasele disfuncționalități ale sistemului.

„Sunt cazuri de pacienți care nu au primit cardul de sănătate și au trebuit să meargă la CAS, să facă cerere, și de acolo să i-l trimită acasă. Nu știu, fără card ar fi mai bine”, crede o clujeancă.

„Nu primea calculatorul cardul. Eu consider că era mai bine fără ele. Te duceai la doctor, medicul îți scria exact rețeta, știai exact ce aveai de făcut. Așa te duci și riști să nu poți să-ți iei medicamentele că se blochează, nu merge sistemul”, spune o pensionară.

În ciuda erorilor frecvente din sistem, reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Cluj susțin că activitatea cabinetelor medicilor de familie nu este afectată.

„Aceste probleme sunt soluționate în sensul că orice seviciu medical poate fi încărcat offline și se raportează în termen de 72 de ore de la acordare. Deci nu se pune problema ca asigurații să nu beneficieze de servicii medicale dacă, ocazional, apar disfuncționalități în funcționarea sistemului. Că este prea încărcat sau o problemă de natură tehnică poate să apară. Este până la urmă un sistem informatic extrem de complex”, a declarat Crina Grozav, purtătorul de cuvânt al CJAS Cluj.

În județul Cluj au fost emise aproximativ 600.000 de carduri de sănătate.

Cristina Năstasă

Sursa foto: Facebook/Casa Naţională de Asigurări de Sănătate

 

Ne poți asculta și aici: