“Facem apel la responsabilitatea oamenilor, virusul nu a trecut!”, atrage atenția prefectul Clujului după infectările copiilor din Viișoara

Pandemia nu a trecut, iar măsurile de relaxare de după 15 mai nu trebuie înțelese greșit, atrage atenția prefectul Mircea Abrudean, după descoperirea focarului din comunca clujeană Viișoara. Patru copii cu rujeolă au fost confirmați pozitiv cu COVID-19, iar 100 de persoane au fost puse în izolare la domiciliu, sub pază.

“În continuare facem apel la responsabilitate, chiar dacă aceste măsuri de relaxare treptată poate sunt înțelese un pic greșit de populație, vedem că sunt focare peste tot în țară și este normal acest lucru, pentru că nu a trecut virusul, nu îl ștergem cu buretele și uităm că s-a întâmplat, încă este activ și produce efecte. Să sperăm că vor fi cât mai puține și că îl putem ține sub control, dar asta depinde foarte mult de implicarea oamenilor și a cetățenilor”, a spus pentru EBS Radio prefectul Mircea Abrudean.

În comuna Viișoara, de lângă Turda, au fost înregistrate patru cazuri de infectare cu Covid-19, la patru copii care erau internați la spitalul din Câmpia Turzii, cu rujeolă.

“Am izolat întreaga comunitate, formată din aproximativ 100 de persoane, care este situată pe o străduță foarte îngustă din localitatea Viișoara. Contacții direcți ai acestora, în jur de 10 persoane, au fost testați și au fost negativi. În acest moment cei 4 copii sunt internați la Spitalul de Boli Infecțioase, sunt sub supraveghere medicală, nu sunt probleme deosebite cu ei. Dacă vor fi și alte persoane simptomatice din acea comunitate vor fi extrase și testate și se vor urma protocoalale specifice”, a adăugat prefectul Mircea Abrudean.

Respectarea măsurilor de izolare sunt asigurate de echipe ale Jandarmeriei și Poliției, iar dacă este nevoie de asigurarea hranei, acest lucru va fi făcut cu ajutorul autorităților locale, a adăugat Mircea Abrudean, președintele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Cluj.

O anchetă epidemiologică este în curs în comunitatea din Viișoara, dar deocamdată nu există o ipoteză plauzibilă. Un singur caz de infectare cu COVID-19 s-a înregistrat în comună, însă asta s-a întâmplat acum cinci săptămâni.

 

Ovidiu Cornea

 

Ne poți asculta și aici: