FOTO | Antidotul gândit de trei studenți la excesul de cofeină: cafeaua digitală

Mai mulți studenți din Cluj au găsit antidotul la excesul de cafea.

Trei tineri, studenți la Universitatea de Medicină, respectiv la Politehnică, au creat cafeaua digitală. Practic este un produs inovator, care conectează o serie de senzori ce stimulează activitatea neuronală cu o aplicație mobilă.

Cel mult un minut de stimulare a neuronilor potriviți le revigorează atenția sau memoria studenților care învață în sesiune sau persoanelor care desfășoară activități care necesită o concentrare continuă.

Ideea a plecat de la o experiență proprie, povestește una dintre membrele echipei, Alexandra Ureche.

„A pornit de la faptul că eu consumam foarte multă cafea în timpul sesiunii, pentru că sunt studentă la Medicină și e cam greu. Încercam să găsesc o alternativă să nu mai consum atâta cafea, pentru că mă durea și capul, aveam probleme cu inima. Noi încearcăm să înlocuim excesul de cafea și nu cafeaua în sine, deci în continuare toată lumea se poate bucura de o cafea bună”, a declarat pentru EBS Radio Alexandra Ureche.

Tinerii au reușit să creeze deja prototipul produsului, denumit Xcite, iar acesta a fost prezentat cu succes în mai multe competiții studențești.

Chiar dacă este mai greu de transportat momentan, până la lansarea lui pe piață, în 2-3 ani, va deveni portabil.

„O să fie în principiu o bandană, care va fi controlată de o aplicație, iar din aplicație tu îți poți seta un anumit program de stimuli. De exemplu, dacă vrei mai multă memorie poți obține mai multă memorie decât atenție sau energie. Această bentiță are bobine pe ea, iar aceste bobine fac câmpul magnetic. Vrem să facem customisable user experience, vrem să punem niște senzori acolo, iar tu să poți spune, de exemplu: am de învățat patru ore, sau am de muncit patru ore intens, iar noi să îți facem un program personalizat pentru acele patru ore, în funcție de ce ai tu nevoie”, a mai precizat Alexandra Ureche.

Cafeaua digitală urmează să intre în faza de testare clinică. Tinerii, care colaborează deja cu cadre medicale și universitare, sunt încrezători în reușită.

Asta deoarece, potrivit lor, există deja studii care demonstrează utilitatea unor produse bazate pe stimularea neuronală.

Ovidiu Cornea