FOTO | Aparat ultramodern pentru diagnosticarea osteoporozei, dat în folosință la Spitalul de Boli Infecțioase Cluj. Investiția a fost de peste 243.000 de lei

Pacienții Spitalului Clinic de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca beneficiază de diagnostic precis cu ajutorul unui nou aparat medical ultramodern. Este vorba de un osteodensitometru de ultimă generație, o investiție care a costat 243.712 lei.

Aparatul, cumpărat cu fonduri de la Consiliul Județean Cluj, a fost pus în funcțiune în Laboratorul de Radiologie și Imagistică medicală din incinta Ambulatoriului Integrat de pe strada Moților nr. 19.

„Osteoporoza este o nouă problemă medicală ce afectează numeroase persoane. Este o nevoie majoră a comunității la a cărei rezolvare am decis să contribuim prin achiziționarea unei aparaturi medicale ultraperformante. Astfel, investind în diagnosticarea și tratarea precoce a osteoporozei, putem evita dizabilitățile cauzate de fracturi și costurile mari aferente terapiei”, a spus președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.

Osteodensitometrul este utilizat pentru a măsura densitatea minerală osoasă și pentru a stabili diagnosticul de osteoporoză iar, la indicația medicului curant, acesta permite estimarea compoziției corpului – masa de țesut muscular și adipos, potrivit specialiștilor.

Softurile echipamentului facilitează determinarea densității minerale osoase a diverselor regiuni anatomice – coloană vertebrală, femur, întregul corp și antebraț, aproximând și densitatea minerală osoasă de bisfosfați a unui implant de șold sau genunchi ortopedic, pre și post operator.

În același timp, există și disponibilitatea de examinări pediatrice, de la naștere până la vârsta de 20 de ani, aparatul măsurând conținutul mineral osos, densitatea minerală osoasă și compoziția corpului.

Medicii arată că determinarea compoziției corporale este importantă pentru că aceasta contribuie la aprecierea corectă a stării de nutriție și la monitorizarea tratamentului dezechilibrelor nutriționale, precum și la elaborarea unor indicații terapeutice adecvate.

Acest sistem este unul extrem de avantajos, au mai spus specialiștii. Aceștia arată că tehnica nu este dureroasă, iar timpul de examinare este redus datorită razelor X de tip „evantai întors”, dozele efective de iradiere sunt foarte scăzute și nu este necesară o pregătire prealabilă.

Mai mult, detectorul digital direct permite formarea unor imagini de diagnostic cu rezoluție crescută, iar pacienții pot fi urmăriți la intervale regulate de timp pentru a se stabili dacă terapiile au fost eficiente.

Medicii mai spun că, în comparație cu alte explorări medicale, examinările osteodensitometrice sunt accesibile în ceea ce privește costurile, sunt comode, neinvazive, simplu de executat și caracterizate de un grad de precizie extrem de ridicat.

Medicii avertizează că osteoporoza evoluează asimptomatic un timp îndelungat, fiind frecvent subdiagnosticată și, din păcate, percepută ca o afecțiune minoră. De aceea, specialiștii Spitalului de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca recomandă tuturor să apeleze la investigarea și surprinderea la timp a rarefacției osoase – osteoporoza.

O mare atenție pentru aceste investigații ar trebui acordată de femei, la instalarea menopauzei, de persoanele cu istoric familial de osteoporoză sau fracturi atraumatice sau după traumatisme minore, dar și de cele aflate sub medicație cunoscută ca favorizantă pentru pierderea masei osoase. Medicii recomandă aceste investigații și persoanelor cu fracturi vertebrale diagnosticate radiologic sau care suferă de hipertiroidism ori hiperparatiroidism, bărbaților care au peste 50 de ani, fumători și suferinzi de boli cronice tratate timp îndelungat, precum și în cazul copiilor în perioada de creștere, care prezintă poziții vicioase sau diverse maladii osteodistrofice.

Conform medicilor, osteoporoza este o boală a sistemului osos, caracterizată prin scăderea masei osoase, deteriorarea arhitecturii țesutului osos, creșterea fragilității osoase și exacerbarea riscului de fractură.

Sursa foto: Consiliul Județean Cluj