Live
EBS Radio cover
Cluj Sounds Better
EBS Radio

FOTO | Căminele „de lux” ale Clujului. Cât plătesc studenții pentru un loc în camere cu 2 sau 3 paturi

Confort sporit și prețuri care bat chiriile din oraș. De asta au parte studenții buni la învățătură care se cazează în căminele universităților din Cluj-Napoca. Cu toate acestea, sunt și tineri care nu caută confortul, ci adevărata viață de student care stă la cămin.

Condițiile din unele cămine studențești rivalizează cu multe din locuințele închiriate în oraș. Atât Universitatea Babeș-Bolyai, cât și Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj dispun de camere cu câte 2 locuri, iar prețurile cuprinse între 170 și 280 de lei pe lună, sunt mult mai mici decât ale unei locuințe luate în chirie. mai mult, de anul trecut, Universitatea de Medicină și Farmacie a introdus o facilitate esențială, baia proprie în căminele cu mai multe persoane în cameră.

Câteva sute de studenți locuiesc în căminele tip garsonieră de la Universitatea Babeș-Bolyai, așa numitele A-uri din complexul Hașdeu. Ei plătesc 170 de lei pe lună. Camerele dispun de baie proprie, dar și de o mică bucătărie. Locatarii sunt în special studenți din anii mai mari, cu rezultate excelente la învățătură. Cu toate acestea sunt și tineri pe care plusul de confort nu îi impresionează

„În momentul în care vin pentru repartiții sau solicită schimbarea unui loc în cămin, se caută Economica și A-urile. Am întâlnit anul acesta și câteva cazuri în care studenți care au primit cazare în camere cu 3 paturi și au cerut să fie repartizați din nou, în camere cu 5 paturi. Și mi-au zis <<mie îmi place, la modul cel mai serios>>”, a declarat pentru EBS Radio Laura Irimieș, purtător de cuvânt al UBB Cluj

Și la UMF Cluj aproximativ 400 de studenți stau în camerele tip garsonieră din Hașdeu. Ei plătesc 280 de lei pe lună. Universitatea a finalizat în 2017 modernizarea a două cămine din campusul Observator. Camerele cu 4 locuri au fost transformate în încăperi pentru 3 persoane, cu baie proprie. Aici studenții plătesc 210 lei pe lună. Pe fiecare palier există facilități, cum ar fi mașini de spălat performante, săli de lectură cu wireless și oficii cu plite electrice, potrivit directorului administrativ al universității, Silviu Corpodean.

„Față de o chirie care înseamnă câteva sute de euro, plus cheltuielile de întreținere, cred că este mult mai avantajos să locuiască în căminele noastre. Avem și situații în care cei care au posibilitatea să stea în oraș și chiar în condiții foarte bune optează pentru cămin și, sigur, mămici foarte îngrijorate care pleacă cu copiii din cămin în oraș”, a declarat pentru EBS Radio Silviu Corpodean.

Universitatea a investit în cele două cămine modernizate 17 miloioane de lei, iar alte 11 milioane de lei au fost alocate pentru modernizarea căminului 7 din Hașdeu. 98% din fonduri provin de la Uniunea Europeană.

Studenții, totuși, pun în balanță condițiile oferite cu bugetul de care dispun

“Sunt condițiile sunt foarte bune, camerele sunt noi, totul e ok, este cămin mixt, îmi place foarte mult. Am stat și anul trecut aici și am ținut neapărat să stau și anul acesta”, a spus o tânără care este cazată în Căminul VI din Observator.

„Eu am stat până acum cu doi în cameră, dar am și învățat poentru asta și din motivul acesta mie mi-a venit numai bine”, spune un cadru didactic, cazat într-unul dintre câminele A.

„E curat, avem condiții foarte bune, balcon, bucătărie, baie înăuntru, mașini de spălat, sunt chiar foarte mulțumită. Stau de vreo 3 ani aici, e o mare oportunitate pentru noi că e chiar în centru, lângă strada Piezișă și aici sunt petrecerile mai tot timpul”, a declarat pentru EBS Radio o studentă la Kinetoterapie, care este cazată într-un cămin B din campusul Hașdeu.

Și Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a modernizat o parte dintre caminele studențești. Cel mai nou exemplu este cel din cartierul Mărăști. Aici camerele au acum grup sanitar propriu și doar dușul este comun.

Dincolo de confortul din cămine, numărul locurilor disponibile pentru studenți rămâne marea problemă la Cluj. Cele mai mari universități din oraș, UBB și Universitatea Tehnică primesc anual câte 9.000 de cereri de cazare. Dintre acestea, UBB soluționează 6.000, iar UTCN aproape 5.000.

Materialul audio difuzat la EBS Radio:

Text și foto: Ovidiu Cornea

X
X
X