FOTO | Casele pasive construite de la zero, mai ieftine decât apartamentele cumpărate de pe piața Clujului

Construcția unei case care economisește energia costă cu aproximativ 20% mai puțin decât prețul mediu al unui apartament din Cluj, susține inițiatorul primei casei eco-pasive certificate în România.

„Cine vrea așa ceva, noi le spunem să își aloce între 700 și 1.000 de euro pe metru pătrat. Se poate și o casă, locuință colectivă, clădire de birouri, orice tip de construcție se pretează”, a declarat Bela Barabas.

Potrivit Ghidului tranzacțiilor imobiliare din Cluj, prețul mediu de tranzacție al unui apartament este de 1.200 de euro pe metru pătrat. Astfel, diferența poate fi investită în soluții inovative care scad costurile de întreținere a imobilului chiar și de zece ori, mai spune Bela Barabas.

El crede că în următorii 3-4 ani în România vor apărarea 50 de clădiri pasive, de 4 câte există în prezent. În Cluj sunt două case pasive locuite, una în cartierul Zorilor, cealaltă în Gheorgheni. Zeci de curioși interesați de casele viitorului au participat la un tur al primei casei eco-pasive certificată în România, situată pe strada Luminii.

„În momentul de față stau într-un apartament, dar în următorii 10 ani vreau să-mi fac o casă. E atractiv să îți faci o casă, investești un pic mai mult la început, dar pe termen lung să fie o casă în care să ai consum zero, să fie foarte eficientă energetic”, spune un tânăr care a vizitat casa pasivă. „Acesta va fi viitorul construcțiilor, cred că oamenii pun acum accent pe partea financiară, dar am înțeles că vor fi niște norme de la Uniunea Europeană în viitor care ne vor forța să construim mai inteligent”, susține un alt participant.

Casele pasive folosesc ca sursă de energie energia solară, respectiv sisteme speciale de ventilație și anvelope termice care conservă căldura de interior. Zilele caselor pasive continuă în weekend cu tururi ghidate la imobilele din Zorilor și Gheorgheni.

Ovidiu Cornea

Ne poți asculta și aici: