FOTO | Centrul istoric al municipiului Turda devine semi-pietonal. Ce mai cuprinde investiția de peste 43,6 milioane de lei

Proiectul de revitalizare a spațiului pietonal din centrul istoric al municipiului Turda beneficiază de fonduri europene. Contractul a fost semnat și va fi implementat și un sistem de bike-sharing.

Turda se modernizează și devine mai verde printre-o investiție de de peste 43,6 milioane de lei. Termenul de finalizare a acestui proiect este este decembrie 2021.

Potrivit reprezentanților Primăriei Turda, practic se va crea un spațiu semi-pietonal partajat, așa numitul shared-space dedicat atât pietonilor și persoanelor care utilizează bicicleta, cât și transportului public urban. Traficul rutier în zonă va fi mult diminuat. Zona pietonală din centrul istoric va fi complet modernizată, toate dalele existente vor fi înlocuite cu dale din piatră naturală, și se va amplasa mobilier urban nou.

Proiectul prevede și construirea unei fântâni interactive și vor fi plantați de 80 de arbori maturi.

Mai mult, stația de autobuz de pe traseu va fi modernizată și va fi înființată o stație nouă în Piața Republicii. De asemenea, și la Turda va fi funcțional un sistem de închiriere a bicicletelor.

Proiectul prevede și construirea unei autobaze, unde vor fi întreținute și reîncărcate autobuzele electrice și unde va funcționa și noua companie de transport public, diret Consiliului Local. Aceasta va fi ridicată pe strada Stadionului.

Nu în ultimul rând, proiectul prevede înființarea unui park and ride pe
strada 22 Decembrie 1989. Acolo este capăt de linie pentru autobuzele cu traseu pe strada 22 Decembrie 1989 și va fi un punct de reîncărcare rapidă a bateriei autobuzului, dar și un terminal intermodal cu cursele interurbane.

Rolul, spun reprezentanții Primăriei, este acela de punct de transfer al călătorilor care utilizează cursele interurbane spre sau dinspre municipiu.

Municipiul Turda a obținută această finanțare pe baza Planului de Mobilitate Urbană Durabilă, alături de modernizarea celor 4 coridoare de mobilitate urbană, care prevăd reabilitarea și modernizarea străzilor principale, cu piste de biciclete, alveole pentru autobuze, construirea de stații moderne, e-ticketing și monitorizare video, achiziția a 20 de autobuze electrice și implementarea sistemului de bike sharing.

Ne poți asculta și aici: