FOTO | Clinica de Pediatrie II din Cluj, prima din Nord-Vestul țării care are camere sterile pentru copiii cu afecțiuni oncologice

Două camere sterile, esențiale în preveniea infecțiilor la copiii cu afecțiuni oncologice au fost amenajate la  Clinica de Pediatrie II din Cluj-Napoca.

Acestea vor deveni funcționale începând  de săptămâna viitoare. Fiecare dintre cele două camere dispune de câte un pat și este dotată cu sisteme de filtrare și de presiune a aerului, care împiedică intrarea și răspândirea microbilor.

La această oră, în întreaga țară mai sunt doar alte două orașe, București și Timișoara unde există spitale cu astfel de dotări. Cele două camere sterile vor reduce riscul infecțiilor la copiii cu diferite forme de cancer pe perioada îngrijirii.  

„Aceste camere ne ajută să prevenim infecțiile grave la copiii imuno-deprimați, astfel încât putem să tratăm forme foarte grave de leucemii și de tumori solide, cu chimioterapie intensivă, care este mult mai eficientă. Noi avem în prezent opt pturi, dar internăm simultan aproximativ zece copii, doi dintre ei fiind internați în alte saloane. Avem pacienți din toată zona, sunt practic opt județe de unde provin copiii. Durata unei internări va fi de circa două săptămâni”, a declarat pentru EBS Radio dr. Gheorghe Popa,  șeful Clinicii de Pediatrie II din Cluj-Napoca.

Din cauza dotărilor necorespunzătoare din numeroase spitale, foarte mulți părinți care au copii cu afecțiuni oncologice aleg să meargă în străinătate pentru tratament.

„Cel mai mare dușman în spitalele noastre sunt infecțiile. Orice microb, oricât de mic, care nu ar afecta un om normal, pe un astfel de pacient îl afectează. Și atunci este absolut normal ca părinții, atunci când văd condițiile din spitale să vrea să plece în altă țară pentru condiții mai bune. Noi știm că medicii se preocupă, își fac treaba, dar dacă nu au cu ce și nu au condiții este normal ca părinții să își dorească să își ducă copilul în afara țării”, a declarat și Oana Gheorghiu, vicepreședintele asociației „Dăruiește Viață”, care a contribuit la deschiderea acestor  camere sterile și în spitalele din Timișoara și București.

Dr. Gheorghe Popa susține cele spuse de Oana Gheorghiu când vine vorba de alegerea părinților.

“Am discutat și noi cu unii părinți care au solicitat să plece. I-am întrebat de ce aleg să facă acest lucru și  răspunsul invariabil a fost condițiile de îngrijire. Asta înseamnă  condiții de igienă și personal suficient. O asistentă pe tură care să supravegheze zece copii din cinci saloane nu este suficient. Pentru ele nu este o sarcină ușoară”, a explicat șeful Clinicii de Pediatrie II.

Finanțarea, de aproximativ 100.000 de euro, a fost asigurată de festivalul Untold, în parteneriat cu asociația „Dăruiește Viață”.

„Rolul nostru este să funcționăm ca un promotor al acestui demers și am reușit să mobilizăm și fanii. Din cei peste 100.000 de euro, mai bine de 18.000 de euro au fost donați de fani”, a declarat Edy Chereji, managerul de marketing al festivalului.

Directorul medical al Spitalului de Urgență pentru Copii din Cluj-Napoca, dr. Călin Lazăr, spune că implicarea entităților private în finanțarea sistemului de sănătate este tot mai întâlnită și, binevenită.

„Nevoia este cu atât mai mare cu cât niciun spital privat nu se va axa pe terapie intensivă sau boli oncologice. Chiar dacă statul investește în medicație, pe partea de infrastructură sunt încă mari deficiențe. Eu sunt optimist și sper că vom putea <decupa> aceste camere și să le mutăm în noul spital pediatric”, a declarat dr. Călin Lazăr.

Ovidiu Cornea