FOTO | Clujul are primele pubele inteligente de colectare a deșeurilor din țară

Opt puncte de colectare, dotate fiecare cu câte două pubele inteligente, sunt în curs de amenajare în zona centrală a orașului, dar și la Baza sportivă din Gheorgheni.

Un astfel de punct a fost inaugurat, astăzi, la Casa de Cultură a Studenților. Fiecare pubelă inteligentă are o capacitate de 120 de litri. Sistemul special de compactare permite, însă, colectarea unei cantități de până la cinci ori mai mare față de o pubelă obișnuită.

„Este noul sistem inteligent de colectare a deșeurile selective. Sunt inteligente, deoarece au o autonomie proprie, alimentată de un panou solar, o baterie internă, un acumulator pouternic, care le asigură funcționalitatea. Sunt dotate cu o trapă, afișaj, compartiment special pentru tigări, iar totul este din oțel inoxidabil. Ele sunt bazate pe o platformă electronică, iar operatorul esye anunțat despre starea unității și despre stadiul de umplere a pubelei”, a declarat pentru EBS Radio Walter Flasch, reprezentantul companiei care produce pubelele.

Chiar dacă nu le-au utilizat încă, clujenii spun că pubelele inteligente pot fi un pas pentru a-i convinge pe oameni să colecteze selectiv.

Pubelele inteligente sunt realizate de către o companie olandeză, care le distribuie în 24 de țări. Amsterdam, Hamburg, sau Bruxelles sunt câteva dintre orașele europene unde acestea au ajuns.

„Unul din principalele beneficii este că se reduc costurile pentru municipalitate. În Amsterdam sunt necesare 7 goliri pentru o pubelă obișnuită, în timp ce pentru aceasta sunt suficiente două”, a spus pentru EBS Radio, Theo Kik, reprezentant al companiei.

Dincolo de faptul că utilizează energia solară pentru propulsarea sistemului care compactează deșeul, o astfel de pubelă este „inteligentă” pentru că furnizează în permanență date.

„Senzorul din interiorul pubelei emite un semnal pe o aplicație, astfel încât beneficiarul știe în fiecare oră ce nivel de umplere are pubela și când trebuie golită, astfel că se evită revărsarea gunoiului pe stradă. Datele sunt esențiale pentru soluțiile smart, pentru smart city, un termen foarte popular. Știi de câte ori a fost deschisă, câtă lume a aruncat gunoi, rata de compactare. Faci orașul mai deștept și ajuți operatorii de salubritate, dar și cetățenii, să mențină orașul curat”, a mai precizat Theo Kik.

De la 1 iulie, la Cluj urmează să se implementeze sistemul de colectare selectivă a deșeurilor. Atât la blocuri, cât și la case, aceasta se va face pe patru fracții: deșeuri reziduale, hârtie și carton, plastic și metal, respectiv sticlă.

Ovidiu Cornea

X
X
X