FOTO | Creatorii de bere și-au dat întâlnire pe Aleea Stadion. Clujeni se pot delecta cu băuturi făcute după rețete speciale cu ingrediente inedite

Amatorii de bere artizanală din Cluj se pot răsfăța în aceste zile cu arome deosebite, la Beer Crafters Festival. Evenimentul aduce la un loc creatori de bere și zeci de sortimente speciale.

Organizatorii festivalului dedicat berii artizanale vor să aducă acest concept mai aproape de clujeni. Făcute după rețete speciale cu ingrediente inedite, crearea unor astfel de licori se transformă într-un soi de artă. Fiecare bere are în spate propria poveste.

„Festivalul aduce în prim plan producătorii autohtoni de bere și aici mă refer la micii producători de bere artizanală. Oamenii pot să vină și să aleagă între 50 de etichete de bere, să deguste mai multe sortimente, să vadă care le place mai mult. Avem o bere proprie a festivalului, făcută de un berar român, cu o rețetă deosebită. Sunt destul de multe și fiecare bere are un specific, are povestea ei și ceva deosebit”, explică Iancu Șerbănescu, organizator Beer Crafters Festival.

Și cum berea artizanală este o nișă din ce în ce mai apreciată de către clienți, încep să apară tot mai multe afaceri de acest fel.

Artur a renunțat la cariera de arhitect, iar acum produce, într-o mică fabrică din Buftea, mai multe sortimente de bere.

„Mi-am schimbat cariera de la arhitectură către berărit. Am început să producem câteva sortimente de bere interesante, cinci avem de bază, una este Hefeweizen – o bere cu malț din grâu, o bere în stil german, unde drojdia în stil german și-a spus cuvântul cu aromele sale de banană și cuișoare, mai avem o bere brun roșcată cu o tentă ușoară de ciocolată, caramel și malț ars”, a declarat pentru EBS Radio Artur Catană, producător bere.

Clujenii se arată curioși să deguste din zecile de sortimente și de arome.

„Mă bucur că se întâmplă chestia asta și că se dezvoltă piața de bere, chiar îmi place că sunt mai multe beri craft și avem de unde încerca”, a spus un tânăr.

„Sunt inedite, îmi place, îmi place și berea nefiltrată, de fapt o prefer în locul celeilalte. Am încercat de câte ori am avut ocazia și îmi place”, a spus și o tânără.

Evenimentul dedicat berii artizanale se desfășoară pe Aleea Stadion din Cluj-Napoca, până duminică seara.

Tot acolo, clujenii pot degusta și preparate culinare și au la dispoziție mai multe zone speciale pentru activități.

Ioana Pîrlea