FOTO | Culoare și parfum pe strada Potaissa. Piața de flori altfel, care animează o zonă uitată a orașului

Clujenii sunt așteptați în acest weekend pe strada Potaissa, în cea mai nonconformistă piață de flori a orașului. Prin prezența în acea zonă a unor producători locali și a unor florari plini de inspirație, zona a fost transformată complet.

Clujenii sunt întâmpinați pe strada de lângă zidul vechii cetăți de culoare și parfum. Acolo vor găsi plante aromatice, flori de sezon, cactuși, plante suculente sau arbuști. Ideea proiectului a fost aceea de a aduce la viață o zonă uitată a orașului.

„De la biroul meu vedeam mereu strada Potaissa și vedeam cât de tristă părea. Și tot timpul mă gândeam că este extrem de ciudat să ai o asemenea stradă în centrul orașului, de o asemenea frumusețe, care are un obiectiv turistic fabulos. Și plecând de la premisa asta am zis să încercăm cu flori și cu plante, pe principiul că o floare oriunde ai așeza-o schimbă drastic modul în care ne raportăm la zona respectivă. Practic, îmbrăcăm strada în straie verzi, parfumate și o facem de nerecunoscut”, a spus Andi Daiszler, inițiatorul proiectului.

Lavanda este vedeta festivalului. Cunoscută pentru proprietățile sale benefice, planta a devenit în ultimii ani tot mai populară. Ea poate fi folosită și ca ingredient cu o aromă aparte în preparatele culinare.

„Lavanda devine o vedetă a culturilor la noi pentru că are doar proprietăți benefice. Este folosită pentru proprietățile sale sănătoase și extraordinare în relaxare, în aromaterapie. Lavanda o putem folosi de la aranjamente plăcute privirii, până la bucătărie, în prepararea de siropuri pe care le putem folosi la prepararea unei înghețate, la un suc sau chiar în prăjituri”, a precizat pentru EBS Radio Traian Morar, cultivator.

Clujenii care au vizitat inedita piață de flori au fost impresionați.

„E extraordinar și de ar fi tot timpul așa ne-ar plăcea foarte mult. Suntem vechi clujeni, iubim centrul orașului și e minunat. Noi iubim foarte mult florile și aici se acordă o grijă deosebită esteticului”, spune o femeie.

„Foarte fain, foarte frumos. Îi lumea așa de relaxată, toată lumea zâmbește când se uită la toate florile, toată lumea e senină”, a spus o tânără.

Piața de flori altfel este deschisă tututor curioșilor până duminică seara. Programul manifestării mai include workshop-uri și concerte, dar și dezbateri cu autotitățile în încercarea de a reintroduce această stradă în circuitul public de interes.

Ioana Pîrlea

Ascultați aici materialul difuzat la EBS Radio:

Ne poți asculta și aici: