FOTO | O echipă de cercetători de la UTCN lucrează la un dispozitiv care detectează antibioticele care ajung în apă

O echipă de cercetători de la Universitatea Tehnică din Cluj dezvoltă un dispozitiv care detectează antibioticele care ajung accidental în apă. Iar peste un an de zile, oamenii și-ar putea folosi telefoanele mobile pentru a detecta dacă apa este contaminată. 

„Toți oamenii sunt consumatori de apă și ingerând în fiecare zi o fracțiune de antibiotice, s-ar putea să dezvolte rezistență la aceste medicamante. Este un dispozitiv în curs de dezvoltare care poate să fie utilizat de către specialiști, într-o primă etapă. Însă, bine înțeles, dorim ca el să fie utilizat de o largă gamă de oameni care sunt interesați de proprietățile chimice ale apei”, a declarat pentru EBS Radio Ramona Gălătuș, coordonatorul proiectului.

Ramona Gălătuș a arătat că antibioticele pot ajunge în apă în diverse situații, una dintre acestea fiind prin inetrmediul animalelor care sunt tratate cu astfel de produse farmaceutice. Cercetătorii de la universitatea clujeană vor să extindă proiectul de la testarea apei, la testarea cărnii, de exemplu.

Dispozitivul, pe care cercetătorii UTCN vor să îl producă la o scară mai mare de anul viitor, va fi folosit împreună cu o aplicație mobilă care va arăta ce substanțe conține apa. Pentru acest proiect, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a beneficiat de o finanțare de 600.000 de lei printr-un concurs național.

Alexandra Ogruțan

Te-ar mai putea interesa