Live
EBS Radio cover
Cluj Sounds Better
EBS Radio

FOTO | O elevă din Cluj uimește prin performanțele la școală și fotbal

Matematica și fotbalul pot avea un numitor comun. O demonstrează o elevă în clasa a X-a din Cluj-Napoca. Adela Iosif studiază Mate-Info la Liceul „Nicolae Bălcescu” și este, la doar 16 ani, componentă a lotului campioanei României la fotbal feminin, Universitatea Olimpia Cluj.

Atrasă încă de mică de cifre și calcule matematice, Adela și-a început „povestea fotbalistică” pe un mic teren sintetic, în urmă cu câțiva ani.

Componentă a lotului național de junioare, tânăra a debutat în 2018, la doar 16 ani, în naționala de senioare, într-un turneu amical, dar și în cea mai importantă competiție europeană, Champions League. Chiar dacă deplasările și cantonamentele se intersectează de multe ori cu temele și proiectele de la școală, tânăra se simte atașată de amândouă.

„Nu este deloc greu, pentru că fac ceea ce îmi place, sunt la profilul Matematică-informatică și am onoarea de a avea niște profesori extraordinari, care mă susțin, dar într-un sens bun, mă motivează mai mult să învăț, nu mă lasă mai ușor sau ceva, trebuie să fac tot ce fac ceilalți. Anul trecut am avut media 9,61, dar în gimnaziu am terminat cu 9,94. Fac antrenamente zilnice, de luni până vineri, plus meciuri și teme zilnice, evident. Există și deplasări mai lungi, la București, Craiova, Târgoviște, sau cantonamente, de o săptămână, calificări cu echipa națională și reușesc să le împac pe amândouă foarte bine”, spune tânăra.

Tatăl fetei a fost cel care a dus-o pentru prima dată pe un teren de fotbal. De-a lungul timpul a mai încercat și alte sporturi, însă doar fotbalul a cucerit-o.

„Primul meu antrenament a fost la Decathlon, pe sinteticul acela micuț și mi-a plăcut din prima. Aveam 11-12 ani și am decis să continui, a fost primul sport care mi-a plăcut cu adevărat. Simt că este un sport de luptă, îmi place să mă bat pentru fiecare minge și în curând și fotbalul feminin va fi mult mai cunoscut”, povestește Adela, care evoluează ca fundaș central.

Tot de mică și-a descoperit și pasiunea pentru cifre, dar a avut rezultate excelente la învățătură. Ea a terminat gimnaziul cu 9,94, iar clasa a IX-a a absolvit-o cu 9.61.

„Am decis sa îmi continui studiile la unul dintre liceele din elită ale Clujului, la profilul Mate-Info, deoarece am avut dintotdeauna o pasiune pentru cifre, ecuații și tot ce ține de acest domeniu. Evident, materia preferată este matematica, dar datorită profesorilor de excepție pe care îi am, fiecare oră mă ajută să evoluez, atât profesional, cât și mental”, a mai spus Adela.

În materie de sport, anul trecut a consemnat un dublu debut pentru tânără.

„La finalul lunii iulie, deși aveam doar 16 ani și 3 luni, am debutat la echipa națională de senioare a României, în cadrul turneului Balaton Cup, din Ungaria. Două săptămâni mai târziu a urmat debutul în Champions League, la senioare, împotriva campioanei Maltei, iar în ultimul meci al grupei, pierdut împortiva campioanei Ucrainei, am bifat alte 30 de minute, care îmi vor rămâne în suflet pentru totdeauna. Deși am rămas cu un gust amar după ratarea calificarii în fazele superioare ale Champions League, mă consider norocoasă să am șansa de a juca atât de devreme într-o competiție de o asemenea importanță”, povestește Adela.

Mama tinerei, Adina Iosif, nu a avut nicio preconcepție și a o încurajat-o să urmeze un sport pe care îl practică mai degrabă băieții. Pe de altă parte, crede că sportul și școala se susțin reciproc.

„Până acum a mers foarte bine, nu am avut nicio problemă, inclusiv în clasa a VIII-a fost plecată cu echipa națională în Italia și nu a fost nicio problemă, nu a afectat în niciun fel învățătura. Sportul de echipă, în special, ajută mult. Sportul de echipă a făcut-o mult mai sociabilă, era puțin mai introvertită, nu era așa curajoasă. S-a schimbat foarte mult în bine, are mult mai mult curaj de a vorbi în public, de a fi mai dezinvoltă”, spune Adina Iosif.

Adela este astăzi una dintre elevele cu care Liceul „Nicolae Bălcescu”, unul de top în Cluj-Napoca, se mândrește.

„Este o elevă foarte bună, silitoare, cuminte, conștiincioasă, dar eu cred că sportivii, și mai ales care joacă la o echipă, devin mai disciplinați, mai serioși. Își recuperează materia. Când pleacă, dacă pleacă în cantonamente, își ia probabil cărțile cu ea când merge mai departe”, a declarat pentru EBS Radio Marinela Zamfir, directoarea Liceului „Nicolae Bălcescu”.

Nu este, însă, prima sportivă de performanță din liceu care excelează și la învățătură, spune directoarea de la „Bălcescu”. Atleta Bianca Răzor, campioană balcanică în 2016, este un alt exemplu.

La 16 ani, Adela este una dintre tinerele jucătoare care promit, potrivit antrenoarei și totodată coechipierei acesteia de la Universitatea Olimpia Cluj, Ioana Borțan.

Chiar dacă majoritatea jucătoarelor tinere din echipă sunt eleve la Liceul Sportiv, pentru o tânără ca Adela învățătura nu poate decât să ajute: „Astăzi fotbalul nu se mai joacă doar cu piciorul, totul pleacă de la minte. Dacă nu au școală și nu au inteligență, poate să aibă tot talentul din lume, că nu e suficient. Unul din principii clar este școala. Olimpia funcționează după propria pepienieră. Creștem jucătoare, atragem cele mai bune tinere jucătoare, avem foarte multe fete din toată țara. Adela face parte din grupul respectiv, mai mult decât atât este clujeancă, muncește, își dorește foarte mult, este serioasă și pe partea cu școala. A prins lotul lărgit de senioare, avem foarte multe junioare care au făcut acest pas, rămâne de văzut cât și cum o să progreseze”, a povestit Ioana Borțan.

Cu ochii pe Sergio Ramos, de la Real Madrid și Virgil van Dijk, de la Liverpool, jucătorii ei model și Wendie Renard de la Olimpyque Lyon, una din vedetele fotbalului feminin, tânăra vrea să își continue și studiile. „Pe viitor aș vrea să intru la Facultatea de Informatică la Cluj, ori să studiez în Anglia și să continui și cu fotbalul. Încă nu sunt foarte decisă”, a mai spus Adela.

Tânăra este unul din bursierii de performanță ai Clujului. O bursă modestă, de 130 de lei pe lună, pentru o combinație la superlativ: fotbal și școală.

Ovidiu Cornea

Sursa foto: Arhiva personală Adela Iosif

X
X
X