Live
EBS Radio cover
Cluj Sounds Better
EBS Radio

FOTO & VIDEO | Piloții români s-au antrenat la Câmpia Turzii alături de echipajele avioanelor de luptă F-22 Raptor

Două avioane de luptă de tip F-22 Raptor, aparținând Armatei SUA, au ajuns, luni, la Baza Aeriană de la Câmpia Turzii, pentru a lua parte la exercițiul Dacian Eagle 2018. Piloții români s-au antrenat alături de colegii lor americani, cu avioane F-16 din dotarea Forțelor Aeriene Române.

Două avioane de tip F-22 Raptor, care se numără printre cele mai avansate aeronave de luptă din lume, un avion cisternă KC-135 Stratotanker şi aproximativ 15 membri ai echipajelor aparținând Forțelor Aeriene ale SUA au ajuns, luni, la Baza Aeriană de la Câmpia Turzii.

Piloții români s-au antrenat alături de colegii lor americani cu avioanele F-16 aflate în dotarea Forţelor Aeriene Române, din Baza 86 Aeriană Borcea. Pe lângă aeronavele F-22 Raptor, la exercițiul Dacian Eagle 2018 participă și avioanele americane F-15 staţionate temporar la Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii.

Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a spus că dorinţa SUA de a disloca şi folosi cele mai avansate echipamente ale armatei arată că aliații noștri vor să descurajeze orice potenţială agresiune. Ministrul a mai spus că interacţiunea dintre piloţii americani şi cei români va creşte interoperabilitatea Aliaţilor şi va spori securitatea regională.

„Nu se întâmplă foarte des ca F-22 Raptor, cel mai avansat avion de luptă din lume, să aterizeze în România. Este, în fapt, a doua oară când aviatorii militari români se instruiesc în zbor, în spațiul aerian al României, împreună cu această platformă de vârf a tehnologiei aeronautice, după momentul aprilie 2016, când, la Mihail Kogălniceanu, F-22 ateriza pentru prima dată pe o bază aeriană din Europa de Sud-Est. Faptul că acest lucru se întâmpla pe pământ românesc reprezenta o confirmare a solidității relațiilor de colaborare în plan militar între România și Statele Unite, atât în dimensiunea bilaterală – sub auspiciile parteneriatului strategic, cât și în cadrul NATO”, a spus Mihai Fifor, ministrul Apărării, care s-a aflat la Baza Aeriană de la Câmpia Turzii.

Ambasadorul SUA, Hans Klemm, aflat și el la Cânpia Turzii, a declarat că dislocarea acestor aeronave arată încrederea pe care SUA o are în România, un partener strategic. „Acest exercițu demonstrează seriozitatea parteneriatului strategic ca aliați în cadrul NATO, dar și faptul că putem aduce în prima linie a frontului de Est cele mai capabile avioane de pe planetă”, a declarat ambasadorul Hans Klemm.

Avioanele F-22 provin din Escadrila 95 de Vânătoare, Unitatea 325 de Vânătoare din Baza Aeriană Tyndall, Florida, şi au sosit în Europa la începutul lunii august. Avionul cisternă KC-135 Stratotanker provine de la Unitatea 100 de Alimentare Aeriană din Baza Forţelor Aeriene Regale de la Mildenhall, Marea Britanie.

Sursa foto și video: Ministerul Apărării Naționale

Te-ar mai putea interesa

X
X
X