FOTO | Poveștile evreilor din Cluj, adunate într-un muzeu inedit, finanțat cu bani europeni

Doi tineri din Cluj au pus bazele unui muzeu unde vor fi spuse povești ale evreilor din oraș, trăite de aceștia de-a lungul unui secol. Proiectul a obținut o finanțare europeană de 32.000 de euro, în cadrul programului Start up Plus.

„Evreii fac parte din trecutul Clujului și au foarte multe povești interesante, dar sunt foarte puțini cei care le mai cunosc, așa că ne-am gândit să le dăm noi o voce. Ne-am dat seama că, în general, muzeele sunt super plictisitoare și ne-am gândit ce interesant ar fi dacă exponatele vor fi povești reale, povestite chiar de oameni care au trăit evenimentele respective, sigur, prin vocea unor actori. Aceștia vor fi înconjurați de amenajări și obiecte autentice”, a povestit pentru EBS Radio Radio Dan Craioveanu, inițiatorul acestui proiect, alături de soția sa, Flavia.

În cadrul muzeului, care va fi deschis în vară într-un imobil din zona Pieței Muzeului, turiștii vor putea alege unul din cele trei trasee personalizate. De-a lungul a patru încăperi, acestea redau poveștile a trei personaje, care au trecut prin experiențe diferite în cea mai cruntă perioadă cu care s-a confruntat comunitatea evreiască, Holocaustul.

Unul din personaje este o femeie care a reușit să scape din ghetoul de la Fabrica de Cărămidă din Cluj cu ajutorul unui tren, cunoscut astăzi drept „trenul lui Kasztner”, deviat din traseul spre lagărul de concentrare.

Cel de-al doilea este un evreu care a ajuns într-o tabără de muncă, iar al treilea, o persoană care a ajuns într-un lagăr de exterminare; el a supraviețuit, dar soția și copiii acestuia nu au avut aceeași soartă.

„Povestea este reconstituită, nu sunt exact chestii pe care le-au zis persoanele respective, deși avem și jurnale personale și o să fie pasaje din jurnale sau pasaje din scrisori. Tu alegi un traseu cu mai puține povești despre Holocaust, de exemplu. Foarte mulți sunt sătui de temă și atunci o să mergi pe traseul povestit de o persoană care a plecat cu trenul lui Kasztner, povestește cum a ajuns în ghetou, dar mai mult despre cum a plecat și călătoria cu trenul. O să povestească între timp despre soțul ei care este într-o tabără de muncă și despre cum a auzit despre o rudă care a fost dusă la Auschwitz, dar nu va pune accentul pe asta, ci va pune accent pe faptul că a scăpat. Nu le-a fost ușor nici lor, dar sunt cei care au scăpat. Fiecare dintre cele trei personaje va pune accentul pe experiența prin care a trecut”, spune Dan.

În muzeu vor fi expuse obiecte a căror utilizare cotidiană va fi povestită prin apăsarea unui simplu buton, iar camera cu cea mai mare încărcătură simbolică va fi amenajată sub forma unui vagon de tren. O altă încăpere, de la intrare, va fi amenajată sub forma unei camere evreiești de început de secol XX. Aceasta își va schimba arhitectura în funcție de sărbătorile sau evenimente ebraice în curs. Într-o altă cameră vor fi expuse scrisori, dar și numeroase articole de propagandă anti-semită, din perioada interbelică.

„Avem o aplicație web, disponibilă de pe telefonul mobil, de pe care vizitatorul își va alege persoana de care vrea să fie ghidat, audio, în funcție de obiectele selectate din expoziția fizică. Este un mecanism foarte simplu, se introduce pe o tastatură numărul obiectului expus. Unele povestiri vor pune mai mult accent pe stilul de viață, altele pe Holocaust sau religie, iar acel ghid îi va purta efectiv prin fiecare cameră din recepție, într-o cameră amenajată ca la începutul secolului trecut, apoi perioada interbelică, dedicată Holocaustului și o parte de mărturii. Ieșirea, evident, va fi prin magazinul de suveniruri”, a relatat tânărul.

Potrivit acestuia, muzeul, intitulat Muzeon, este dedicat în special publicului tânăr și își va adapta în permanență conceptul în funcție de feedback-ul vizitatorilor. Un canal pentru acest lucru va fi pagina de Facebook, lansată deja.

Chiar dacă prin natura sa, ideea de muzeu abordează istoria, cei doi tineri au crezut în posibilitatea dezvoltării acestuia ca start-up. În Cluj mai funcționează un muzeu dedicat memoriei evreiești, Muzeul de Documentare a Holocaustului din Transilvania de Nord, deschis în 2017, însă cei doi consideră că pentru turiștii de secol XXI, un spațiu muzeal trebuie să fie mult mai dinamic și interactiv.

„Viziunea noastră pentru muzeu se bazează în primul rând pe inovație, pe experiența vizitatorului și optimizare continuă. Nu se potrivește cu muzeul clasic, subvenționat de stat, dar oricât de neobișnuit pare, se potrivește cu ideea de start-up”, a adăugat tânărul.

Start-up-ul lui Dan și al Flaviei a fost finanțat cu 32.000 de euro în cadrul proiectului Transylvania Start-up, dezvoltat de asociația Transilvania Start-Up, compania Relians, centrul Formatest și UBB, în cadrul programului Start Up Plus. Peste 40 de afaceri au fost finanțate în cadrul acestui program, cu sume identice.

La nivel național, aproape 200 de organizații din țară au accesat finanțări de peste 400 de milioane de euro, în cadrul programului european Start-Up Plus. Fiecare dintre acestea distribuie până la 40.000 de euro către antreprenorii români.

Ovidiu Cornea

Îl puteți asculta aici pe Dan Craioveanu, inițiatorul acestui proiect inedit