FOTO | Salvamontiștii și speologii clujeni au organizat primul exercițiu de salvare în Cheile Turenilor

Cinci ore a durat echiparea traseului și evacuarea unei persoane accidentate, în cadrul primului exercițiu de salvare efectuat în Cheile Turenilor. Defileul a fost deschis recent pentru turiști.

Primul exercițiu de salvare din Cheile Turenilor a urmărit un plan de evacuare pentru traseul de vizitare precum și să omogenizeze tehnicile salvamont cu cele salvaspeo.

Scenariul exercițiului gândit de reprezentanții Serviciului Salvamont-Salvaspeo a presupus evacuarea unui accidentat prin defileul Cheilor, pe un traseu care a inclus șase tiroliene și mai multe balustrade. Echiparea traseului și evacuarea propriu-zisă a victimei a durat circa cinci ore.

Cel mai nou traseu de vizitare a unei arii naturale protejate din județul Cluj, respectiv Defileul Rezervației Naturale „Cheile Turenilor”, a fost deschis turiștilor la sfârșitul lunii.

Conform Salvamont-Salvaspeo Cluj, parcurgerea traseului de vizitare, care este în lungime de circa 1,6 kilometri, se poate realiza în aproximativ două ore și jumătate și necesită folosirea unui echipament minimal, respectiv ham, lonje și cască, dar și vreme stabilă, fără risc de furtună, respectiv de viitură.

Turiștilor li se recomandă, de asemenea, să parcurgă traseul pe circuit (punct albastru), care să pornească dinspre localitatea Tureni, să coboare prin defileu și să revină pe versantul stâng, incluzând traseul tematic realizat în acest sens de Asociația Potaissa Turda.

Ne poți asculta și aici: