FOTO | Și bisericile pot atrage fonduri europene. La Cluj, lăcașurile de cult sunt reabilitate cu 14 milioane de euro

Ca să poată atrage turiști, bisericile din județul Cluj au contractat peste 14 milioane de euro. Prin lucrări de restaurare și conservare a lăcașurilor de cult, principalul obiectiv al proiectelor finanțate prin Programul Operațional Regional, bisericile urmăresc creșterea numărului de vizitatori.

Istoricul clujean Tudor Sălăgean spune că bisericile vechi din Transilvania ilustrează multiculturalitatea și deschiderea comunităților religioase din această zonă.

„E foarte important, pentru că este vorba de obiective de patrimoniu reprezentative, unele dintre ele care erau și până acum obiective turistice foarte vizitate și poate, odată finalizat acest proces de restaurare, atractivitatea lor va deveni una cu mult mai mare. Ar trebui să ne gândim la Biserica Neagră din Brașov, care este în prezent principalul obiectiv turistic al orașului. Cred că este o șansă extraordinară pentru aceste monumentele din această parte a României și nu putem decât să ne bucurăm că aceste lucruri se întâmplă”, a declarat pentru EBS Radio Tudor Sălăgean.

Cei mai mulți bani europeni pentru creșterea atractivității turistice a bisericilor clujene merg către Mănăstirea franciscană din Gherla, respectiv peste 3,6 milioane de euro.

Apoi, impunătoarea biserică Sfântul Mihail, din Cluj-Napoca, ridicată în secolul XIV, beneficiază de o finanțare europeană de peste 3,3 milioane de euro pentru creșterea atractivității sale turistice.

Reprezentanții Eparhiei de Cluj-Gherla au accesat peste 400.000 de euro pentru restaurarea și introducerea în circuitul turistic a micuței biserici Bob.

„Contăm pe niște sume clare și pe o alocare care, chiar dacă se face ulterior sau într-un interval de 3-6 luni, este mult mai clară, mai transparentă și mai sigură. Vor fi lucrări complete, exteriorul bisericii, renovare completă și recondiționare interior, restaurare completă. Deocamdată nu s-a făcut niciun fel de lucrare. Suntem în faza de ofertare și de atribuire a contractului de execuție”, a declarat Cristian Teglaș, directorul economic al Eparhiei de Cluj-Gherla.

Cel mai cunoscut lăcaș de cult restaurat la Cluj cu fonduri europene este Biserica reformată de pe strada Mihail Kogălniceanu. Lucrările s-au încheiat în 2015, după o investiție de peste 4,5 milioane de euro, din care aproximativ 4 milioane de euro au fost fonduri europene.

Materialul audio prezentat de EBS Radio.

Text și foto: Ovidiu Cornea

X
X
X