Mii de spectatori au urmărit în weekend, la Cluj, probele din cadrul Transilvania Rally 2019, penultima etapă din Campionatul Național de Raliuri.
Echipajul format din Simone Tempestini și Sergiu Itu, de la Napoca Rally Academy, a câștigat Raliul Transilvaniei. Cei doi piloți s-au impus atât în ierarhia națională, cât și în etapa europeană a competiției.
Tempestini a luat un avans considerabil în clasamentul etapei încă din prima zi a raliului, astfel că a putut să evite riscurile în cea de-a doua zi. Pe locul secund, atât în competiția națională, cât și în cea europeană, s-au clasat Bogdan Marișca și Sebastian Itu, tot de la Napoca Rally Academy.
„A fost un raliu desoebit, sunt foarte fericit că am reușit să îl terminăm pe prima poziție. Este raliul de acasă, așa că emoțiile au fost foarte mari la început, dar suntem bucuroși că am reușit să ne atingem obiectivul. A fost o atmosferă deosebită, publicul de acasă mereu îți dă o motivațiue în plus. A fost un raliul greu, probele aici sunt foarte complexe și au nevoie de o concentrare maximă, de la recunoaștere trebuie să fii extrem de concentrat și atent la fiecare viraj, viteza care o ai pe probe este extrem de ridicată”, a declarat pentru EBS Radio Simone Tmepestini.
Cele peste 90 de echipe prezente la start au parcurs 10 probe speciale, la Beliș, Dângău, Florești, respectiv superspeciala din jurul Cluj Arena. În special la proba de pe centura Floreștiului, care a fost parcursă în mai multe rânduri, inclusiv seara, dar și la superspeciala din jurul Cluj Arena, mii de persoane s-au adunat pentru a-i vedea pe sportivi și mașinile conduse de către aceștia.
Cursa de la Cluj, una dintre cele mai solicitante și complexe
Pentru piloți, proba de la Dângău, parcursă atât vineri, cât și joi, cu o lungime de 30 de kilometri, a fost cea mai provocatoare, fiind considerată de mulți dintre ei una dintre cele mai spectaculoase din țară și nu numai.
„Alternează mai multe tipuri de drum, cu asflat mai aderent, mai puțin aderent, mai lat, mai îngust, mai denivelat, plat și foarte multă coborâre. Cred că din 30 de kilometri vreo 26 sunt în coborâre, iar viteza medie este foarte mare, suntem la limita superioară a regulamentului, vii kilometri buni în treapta a cincea de viteză, la 170, 180 de kilometri la oră. Am avut, cred că pe Dângău, vreo zece zone unde am plafonat, aia înseamnă că treceam de 180… Cred că nu doar România, ci și Europa de Est nu are astfel de probe și, din ce vorbeam cu Simone (Simone Tempestini, care concurează și în Campionatul Mondial, n.red.), nu sunt probe în Campionatul Mondial cu atâta varietate de tipologii de drum și de viraje”, a declarat pentru EBS Radio pilotul Bogdan Marișca.
În urma victoriei de la Transilvania Rally, Simone Tempestini și Sergiu Itu și-au mărit șansele pentru cucerirea unui nou titlu de campioni naționali, trofeu care se va decide în ultima etapă, la Brașov.
„Chiar dacă ultimele două etape (Raliul Sibiului și Raliul Iașiului, n.red.) nu au decurs exact cum ne-am dorit, am reușit să ne menținem șansele destul de mari la titlu, iar cu această victorie deja lucrurile nu spun că sunt mai ușoare, pentru că nu ai de unde să știi ce se întâmplă, decât când ajungi la finish, dar nu mai avem o presiune pentru voictorie și vom putea să menajăm un pic ritmul și materialul de concurs. Pentru Brașov abordarea noastră va fi cu gândul spre titlu, dar până atunci ne bucurăm de victoria de acasă și vom avea timp să ne concentrăm și pentru Brașov”, a adăugat pentru EBS Radio Simone Tempestini.
Principalii contracandidați ai echipajul Tempestini / Itu în lupta pentru titlu sunt Valentin Porcișteanu / Dan Dobre, dar dacă obține o clasare în primii patru la ultima etapă, echipa Napoca Rally Academy are prima șansă la titlu, conform sistemului de calcul final al clasamentului.
Transilvania Rally a fost penultima etapă a Campionatului Național de Raliuri. Competiția se încheie cu Raliul Brașovului, programat între 18 și 19 octombrie.
Ovidiu Cornea
Foto: Ovidiu Cornea și Cristi Popescu