FOTO | UTCN intră în era 4.0. Universitatea a deschis laboratorul Internet of Things pentru implementarea prototipurilor gândite de studenți

Facultatea de Automatică și Calculatoare a Universității Tehnice din Cluj-Napoca a inaugurat un laborator Internet of Things.

Laboratorul este dotat cu platforme de dezvoltare pentru implementarea hardware a proiectelor prototip, gândite de studenți, explică Valentin Sita, șef lucrări în cadrul facultății clujene.

„Va aduce un sprijin studenților pentru dezvoltarea proiectelor pe această nișă. Cu toții știm că toate echipamentele electronice vor fi interconectate, mai devreme sau mai târziu, în internet, astfel pe piață este o cerere mare de specialiști în acest domeniu. Studenții vor dezvolta proiecte de diploma, de cercetare”, a spus Valentin Sita, șef lucrări în cadrul facultății clujene.

Deschiderea acestui spațiu special de lucru vine ca un răspuns la solicitările mediului socio-economic de a spori colaborarea cu UTCN.

„Ei aici aplică cunoștințele pe care le învață la școală și își dezvoltă abilități practice. Evident că este vorba despre abilități pe care le solicită firmele. Ei sunt interesați să își ia viitorii angajați cu care să dezvolte produse, iar unii studenți au deja idei și colaborăm. Noi facem un învățământ legat de ceea ce se cere acum pe plan mondial”, a mai spus Liviu Miclea, decanul Facultății de Automatică și Calculatoare a Universității Tehnice.

De acest laborator vor beneficia anual peste 2.000 de studenți, masteranzi, doctoranzi, cadre didactice și cercetători care se vor pregăti pentru a face față cerințelor Industriei 4.0.

Daniela, de exemplu, a reușit cu ajutorul noilor tehnologii să realizeze prototipul unui sistem autonom de parcare laterală a mașinii.

„Având aici laboratorul, avem toate componentele la îndemână, avem spațiul necesar, mai sunt și colegii, profesorii. Și în felul aceasta avem un ajutor și putem dezvolta proiecte. Eu am dezvoltat un proiect de parcare autonomă a mașinii”, a spus Daniela Bâlc, stula UTCN.

Se estimează că în următorii ani se vor produce peste 50 de miliarde de dispozitive, ceea ce reprezintă o creștere de peste 35%, pe plan mondial, a echipamentelor conectabile la internet.

Conceptul de „Internet al lucrurilor” presupune folosirea internetului pentru a conecta între ele diferite dispozitive, servicii și sisteme automate, formând astfel o rețea de obiecte.

Ioana Pîrlea

Materialul prezentat la EBS Radio:

Ne poți asculta și aici: