FOTO | Vlad Rebreanu, clujeanul care „pictează” cu oase

Arta nonconformistă și unicitatea îl definesc pe clujeanul Vlad Rebreanu. Manager al unui salon de tatuaje din Cluj și piercer, Vlad a ajuns să creeze obiecte de artă folosind oase și cranii de animale.

Vlad și-a descoperit talentul în urmă cu câțiva ani. A început să facă obiecte din piele în urmă cu șapte ani. Primul lucru pe care l-a creat a fost o borsetă pentru tutun. În ceea ce privește tablourile, în care folosește ca și resursă oasele provenite de la animale moarte, a început să le facă în urmă cu aproape un an, iar întregul proces are la bază reciclarea.

„Am început să lucrez cu mușama, pe urmă cu piele, iar la final le-am dezvoltat până la nivelul la care sunt acum. În ceea ce privește tabloruile, oasele pe care le folosesc la realizarea lor sunt luate de la road kill-uri (animale moarte în urma accientelor de mașină, n.red) sau de la oameni care le găsesc și le donează. Nu sunt pe ideea de a omorî animalele. Tot ceea ce folosesc provine de la animale deja moarte, aruncate, găsite”, spune Vlad.

„Prietenul la nevoie se cunoaște”

Și în cazul lui Vlad chiar așa este. Materia prima care stă la baza „artei” sale, oasele și craniile de animale, sunt procurate, în principal, de la prietenii care le găsesc sau sunt donate de oameni care, de asemenea, le găsesc ]n păduri sau pe marginea drumurilor.

„Am dat de un prieten care curăță oase, e pasionat de împăiat și de oase. Oasele trebuie curățate, albite și dezinfectate și apoi urmează partea de asamblare. M-am axat pe chestia asta cu negru mat și auriu la ramele pentru tablouri și am încercat să fac o combinație. Încă nu e toată lumea deschisă la chestiile astea, dar nu arată ca și cum ai avea o <<mortăciune>> în casă, într-un tablou”, mai spune Vlad.

Vlad este pasionat de obiectele handmade și a fost atras întotdeauna de lucrurile peronalizate și utile. FOTO: Facebook

Pasiunea pentru obiectele făcute manual o are dintotdeauna. Mai mult, a fost atras de chestiile personalizate și, mai ales, utile. Tânărul folosește în crearea obiectelor sale din piele tehnica pentru crearea tatuajelor.

„Mai confecționez portofele, curele de ceas, în general accesorii mici. Lucrând la salon și fiind înconjurat de artiști, încet, încet am deprins și eu chestia asta. La început le-am pirogravat să le personalizez și pe urmă am încercat să tatuez. Nu tatuez pe oameni, nu am tatuat niciodată. Mi-am făcut mie numai un tatuaj mic și doare. Încet, am dezvoltat și tehnica asta și le fac mai mari, mai complicate”, povestește Vlad Rebreanu.

În prezent, se pare că este unicul care face artă din oase și cranii de animale sau realizează obiecte din piele de la zero. El mai afirmă că o dată ce îți place să faci asta, o faci din plăcere și nu e nimic dificil.

„Chestii din piele s-au făcut tot timpul, s-au personalizat prin pirogravură, prin laser sau carving prin piele, care și mie îmi place, însă eu am reușit să găsesc o combinație între marochinărie și tatuaje, și atunci pot spune că am venit cu ceva nou. Iar cu oasele, am văzut că mai este cineva din București care merge pe decorațiuni, dar nu ca și ale mele. Gusturile și experința de viață, plus mediul care diferă, fac produsul final diferit. Să faci de la zero tot, nu am prea găsit. Pot spune că sunt unicul!”, a mai spus Vlad.

Cristina Năstasă

Sursa fotografiilor cu tablorurile: Instagram/dromain.leather

X
X
X