FOTO&VIDEO | Inelele planetei Saturn dispar într-un ritm accelerat

Inelele lui Saturn, poate cea mai celebră caracteristică a planetei, dispar într-un ritm accelerat.

Potrivit rezultatelor unor observații făcute cu ajutorul sondelor Voyager 1 și 2 în urmă cu câteva decenii și confirmate în prezent de cercetătorii de la NASA, inelele planetei ăncep să dispară, informează sciencedaily.com, citat de Mediafax.

Cercetătorii explică faptul că inelele sunt o caracteristică relativ nouă a planetei Saturn, având o vechime de mai puțin de 100 de milioane de ani.

Inelele sunt majoritar formate din apă înghețată, iar cantități considerabile din acest element sunt atrase la suprafața planetei. Cercetătorii vorbesc despre o cantitate de aproape 10 tone de material care cade la fiecare secundă din inele, astfel încât acestea vor dispărea cu timpul.

Particulele din care sunt formate inelele sunt bombardate cu radiații solare și cu nori de plasmă rezultați în urma impactului cu diverse corpuri spațiale. Aceste ciocniri determină captarea materialului din inele în câmpul magnetic al lui Saturn și atragerea acestuia la suprafața planetei prin intermediul gravitației.

NASA estimează că întregul sistem de inele al lui Saturn va dispărea în aproximativ 300 de milioane de ani. Însă, potrivit observațiilor făcute de mai recenta sondă Cassini, inelele vor dispărea în mai puțin de 100 de milioane de ani.

Acesta este un termen relativ scurt, comparativ cu vârsta planetei Saturn, care este de 4 miliarde de ani. Există mai multe teorii privind procesul de formare al acestor inele, iar una dintre acestea indică faptul că ar fi putut apărea în urma coliziunii unor mici sateliți înghețați de pe orbita planetei.

Sursa foto și video: NASA

Ne poți asculta și aici: