Frecvențe mai mici și costuri mai mari la zborurile spre Marea Britanie, dacă nu se ajunge la un acord cu privire la Brexit

Aeroporturile europene vor fi afectate dacă nu se va conveni asupra unor măsuri concrete privind traficul de pasageri și mărfuri între Uniunea Europeană și Marea Britanie după momentul martie 2019.

Directorul Aeroportului Cluj a participat la ședința de board a Airports Council International (ACI) Europe.

„Lipsa progresului în negocierile dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană a fost considerată ca reprezentând un risc semnificativ pentru accesul pe piața aviației civile a companiilor aeriene din Marea Britanie și cele 27 de țări ale Uniunii Europene. Aeroporturile europene, indiferent de mărime, ar uma să fie afectate în eventualitatea în care nu s-ar reuși să se convină asupra unor măsuri concrete privind traficul de pasageri și mărfuri între Uniunea Europeană și Marea Britanie după momentul martie 2019. Au fost luate în considerare probleme concrete legate de procesarea pasagerilor, gestionarea problemelor de securitate pe zborurile înspre și dinspre Marea Britanie, precum și aspecte comerciale legate de acestea”, se arată într-un comunicat al Aeroportului Internațional Cluj-Napoca, dat publicității după ce .

Membrii ACI au analizat strategia organizației pentru 2019 și cele trei priorități majore ale organizației – tarifele aeroportuare, Brexit și securitatea aeroportuară.

„Aeroporturile din România, în mod special Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj, care gestionează un trafic consistent de pasageri cu Marea Britanie, trebuie să se pregătească pentru luarea de măsuri suplimentare privind procesarea pasagerilor spre/dinspre aeroporturi din Regatul Unit din punctul de vedere al fluxurilor și securității. În perspectiva unui <no deal>, fără un plan coerent de acțiune, se poate ajunge la diminuarea frecvenței zborurilor pe relația cu Marea Britanie, creșterea costurilor de procesare a pasagerilor, precum și la mărirea duratei de procesare a acestora”, se mai arată în comunicat.

Londra este a doua destinație din punct de vedere al numărului de pasageri operată de pe Aeroportul Cluj, după ruta spre București.